Kokosowo jaglana granola

Dzisiaj chciałam Wam zaproponować kolejną wersję granoli. Tym razem będzie kokosowo jaglana. Sycąca, pożywna, zdrowa i oczywiście bardzo smaczna. Najsmaczniejsza jest podana z jogurtem naturalnym. Wypróbujcie sami, w sam raz na weekendowe śniadanie;)


Składniki:



½ szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka mleka kokosowego

1 i ½ szklanki płatków owsianych

3  łyżki jagód goi

3 łyżki ziaren słonecznika

3 łyżki wiórek kokosowych

1 szklanka posiekanych bakalii – u mnie: orzechy nerkowce, migdały i żurawina

3 łyżki miodu

3 łyżki oleju lnianego lub kokosowego



½ szklanki kaszy jaglanej należy opłukać na sitku w litrze gotującej wody. Następnie kaszę umieszczamy w garnku i zalewamy szklanką mleka kokosowego. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszamy! Kasza będzie gotowa gdy wchłonie mleko i na wierzchu zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. 
Ugotowaną kaszę należy wymieszać z pozostałymi składnikami i przełożyć do formy do pieczenia. Tak przygotowaną granolę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu by się nie przypaliła.
Upieczoną granolę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku około tygodnia.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger