Kokosowo jaglana granola
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować kolejną wersję granoli. Tym razem będzie kokosowo jaglana. Sycąca, pożywna, zdrowa i oczywiście bardzo smaczna. Najsmaczniejsza jest podana z jogurtem naturalnym. Wypróbujcie sami, w sam raz na weekendowe śniadanie;)
Składniki:
Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
1 i ½ szklanki płatków owsianych
3 łyżki jagód goi
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki wiórek kokosowych
1 szklanka posiekanych bakalii – u mnie: orzechy nerkowce, migdały i
żurawina
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju lnianego lub kokosowego
½ szklanki kaszy jaglanej należy opłukać na sitku w litrze gotującej wody. Następnie kaszę umieszczamy w garnku i zalewamy szklanką mleka kokosowego. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszamy! Kasza będzie gotowa gdy wchłonie mleko i na wierzchu zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza.
Ugotowaną kaszę należy wymieszać z pozostałymi składnikami i przełożyć do formy do pieczenia. Tak przygotowaną granolę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu by się nie przypaliła.
Upieczoną granolę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku około tygodnia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz