Chleb z czarnuszką

Czy pieczecie chleb w domu?  Ja zdecydowanie jestem zwolenniczką domowego pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak oczywiście. Ten przepis, który dzisiaj chciałam Wam zaproponować, jest wręcz banalny, a przygotowanie chleba do pieczenia zajmuje zaledwie kilka minut.

Jeszcze kilka słów o czarnuszce.
Czarnuszka posiada właściwości antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne, antybakteryjne, antywirusowe oraz ochronne, pomaga zwalczyć nadciśnienie, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, wzmacnia układ odpornościowy (zalecana jest alergikom i astmatykom), reguluje poziom cukru we krwi, chroni przed osteoporozą.
Jej zalet jest wiele :) Po zmieleniu ziarenek, czarnuszka może być używana jako zamiennik pieprzu (ma podobny smak).

Zatem zapraszam na chleb z ziarnami czarnuszki :)


Chleb razowy z czarnuszką

Składniki:
200 gram mąki pszennej do domowego wypieku chleba (razowej)
300 gram mąki pszennej
1 szklanka otrąb pszennych
4 gram suchych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 szklanki letniej wody
3 łyżeczki ziaren czarnuszki
2-3 łyżki ziaren słonecznika
2-3 łyżki ziaren sezamu

W misie umieszczamy oba rodzaje mąki, suche drożdże, sól i cukier oraz otręby, mieszamy wszystko łyżką. Dolewamy wodę, wsypujemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy łyżka do połączenia w jednolitą masę.Ciasto na chleb przekładamy do formy wielkości keksówki (jeśli nie jest silikonowa to należy ja wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą).
Chleb wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu chleb należy wyjąc i wystudzić. Znika bardzo szybko ;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger