Gdy burak czuje miętę ;)

Burak czerwony - ćwikłowy jest bardzo zdrowym i niedocenianym warzywem.  Dzięki witaminom z grupy B pomaga w koncentracji, zaburzeniach snu, problemach ze stresem, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest bogatym źródłem żelaza (dzięki czemu jest pomocny w leczeniu anemii), kwasu foliowego, zawiera także witaminę C. Posiada właściwości odkwaszające. Dzięki zawartości betniny posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Najzdrowsze i najbardziej bogate w witaminy są buraki w postaci surowej, np. smacznego i pożywnego koktajlu ;)

Może więc dacie się namówić na buraczany koktajl ?


Składniki
1 średni burak czerwony
1 jabłko
sok wyciśnięty z połowy cytryny
4 listki świeżej mięty
1/2  szklanki wody mineralnej (można dodać więcej jeżeli wolimy mniej gęsty koktajl)

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanki, można dodatkowo udekorować koktajl listkami mięty.
Taki koktajl jest bardzo smaczny, słodkawy w smaku i bardzo zdrowy. Zatem polecam Wam wypróbowanie ;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger