Czekoladowo - orzechowe trufle
Pyszne małe smakołyki :) Świetne do popołudniowej kawy. I tak proste do przygotowania.
Składniki
*na około 15 trufli
250 gram mascarpone
100 gram czekolady deserowej
garść posiekanych orzechów laskowych (lub brazylijskich)
zmielone orzechy i/lub gorzkie kakao do obtoczenia
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Mascarpone krótko miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i posiekane orzechy. Miksujemy wszytko tylko do połączenia składników. Masę umieszczamy w lodówce (lub zamrażarce) by ją schłodzić, aż będzie na tyle sztywna aby formować z niej kulki.
Ze schłodzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w zmielonych orzechach lub kakale.
Przed podaniem schładzamy trufle w lodówce.
*Jeśli nie podajemy trufli dzieciom można do masy dolać łyżkę alkoholu (np. czekoladowego likieru).
Smacznego!
Składniki
*na około 15 trufli
250 gram mascarpone
100 gram czekolady deserowej
garść posiekanych orzechów laskowych (lub brazylijskich)
zmielone orzechy i/lub gorzkie kakao do obtoczenia
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Mascarpone krótko miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i posiekane orzechy. Miksujemy wszytko tylko do połączenia składników. Masę umieszczamy w lodówce (lub zamrażarce) by ją schłodzić, aż będzie na tyle sztywna aby formować z niej kulki.
Ze schłodzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w zmielonych orzechach lub kakale.
Przed podaniem schładzamy trufle w lodówce.
*Jeśli nie podajemy trufli dzieciom można do masy dolać łyżkę alkoholu (np. czekoladowego likieru).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz