Ciasto marchewkowe
Pyszne, miękkie, puszyste ciasto marchewkowe z migdałami i rodzynkami.
Z dodatkiem kremowego serka philadephia, delikatne w smaku, mało słodkie ... szybko znika ;)
Skłądniki:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki marchewki startej na tarce na drobnych oczkach
1 szklanka płatków migdałowych (lub posiekanych migdałów)
1/2 szklanki rodzynek
Krem z serka philadelphia
125 gram serka philadelphia ucieramy w miseczce łyżką z 2 łyżkami cukru pudru.
Jajka ucieramy mikserem razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas ucierając wlewamy małym strumieniem olej i miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy migdały, rodzynki oraz startą marchew i mieszamy wszystko łyżką. Gotowe ciasto wykładamy do formy o średnicy 24 centymetrów. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem, około 35 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu podajemy z serkiem philadelphia.
Smacznego!
Z dodatkiem kremowego serka philadephia, delikatne w smaku, mało słodkie ... szybko znika ;)
Skłądniki:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki marchewki startej na tarce na drobnych oczkach
1 szklanka płatków migdałowych (lub posiekanych migdałów)
1/2 szklanki rodzynek
Krem z serka philadelphia
125 gram serka philadelphia ucieramy w miseczce łyżką z 2 łyżkami cukru pudru.
Jajka ucieramy mikserem razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas ucierając wlewamy małym strumieniem olej i miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy migdały, rodzynki oraz startą marchew i mieszamy wszystko łyżką. Gotowe ciasto wykładamy do formy o średnicy 24 centymetrów. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem, około 35 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu podajemy z serkiem philadelphia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz