Ciasto pistacjowo różane
Miłośnikom różanych aromatów proponowałam już kawę różaną. A tym razem zapraszam na pyszne, puszyste pistacjowo różane ciasto. Można je przygotować również w wersji bez wody różanej. U mnie od kilku lat z tego przepisu robię babkę pistacjową. Należy tylko odpowiednio zwiększyć porcję składników, gdyż z podanych niżej upieczemy ciasto w keksówce.
Jeśłi zatem lubicie pistacje warto wypróbować to ciasto już teraz, by potem przygotować je jako wielkanocną babkę ;)
Składniki
120 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka zmielonych pistacji
1/2 szklanki zmielonych orzechów brazylijskich lub laskowych
100 gram cukru pudru
180 gram masła w temperaturze pokojowej
4 łyżeczki wody różanej
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy zmielone pistacje i orzechy, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy wodę różaną i ponownie mieszamy. Keskówkę smarujemy dokładnie masłem i wykłądamy do niej przygotowaną masę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do suchego patyczka, około 55 minut.
Po wystudzeniu wyjmujemy z formy.
Smacznego!
Jeśłi zatem lubicie pistacje warto wypróbować to ciasto już teraz, by potem przygotować je jako wielkanocną babkę ;)
Składniki
120 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka zmielonych pistacji
1/2 szklanki zmielonych orzechów brazylijskich lub laskowych
100 gram cukru pudru
180 gram masła w temperaturze pokojowej
4 łyżeczki wody różanej
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy zmielone pistacje i orzechy, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy wodę różaną i ponownie mieszamy. Keskówkę smarujemy dokładnie masłem i wykłądamy do niej przygotowaną masę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do suchego patyczka, około 55 minut.
Po wystudzeniu wyjmujemy z formy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz