Esencja/Ekstrakt
Nie wyobrażam sobie wypieków bez dodatku pachnącej esencji. Wzbogacają smak i zapach domowego ciasta. Cytrynowa, pomarańczowa i waniliowa są moimi ulubionymi, i zawsze mam ich mały zapas :)
Przygotowane samemu w domu, bez chemicznych dodatków, nie równają się sklepowym aromatom.
Jeśli chcecie aby wzbogaciły Wasze wielkanocne wypieki pora przygotować je już teraz, aby zdążyły "nabrać mocy".
200 ml wódki (ewentualnie 100 ml wódki i 100 ml spirytusu)
Przygotowujemy wyparzony słoik lub buteleczkę. Pomarańczę (najlepiej z ekologicznej uprawy) szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie obieramy ją ze skórki. Ze skórki bardzo dokładnie usuwamy białą jej część, jeśli tego nie zrobimy pozostanie jej gorzki smak. Obraną skórkę kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w buteleczce i zalewany alkoholem. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce. Po około 3 tygodniach mamy gotową, pięknie pachnącą pomarańczami esencję.
W identyczny sposób przygotowujemy esencję cytrynową.
200 ml wódki (ewentualnie 100 ml wódki i 100 ml spirytusu)
Przygotowujemy wyparzony słoik lub buteleczkę. Laski wanilii przekrawany i wydłubujemy nasionka. Nasionka oraz pozostałe laski wanilii umieszczamy w buteleczce i zalewamy alkoholem. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce. Po około 3 tygodniach mamy gotową zniewalająco pachnącą waniliową esencję.
Jeśli np. pozostanie nam połowa esencji, możemy dołożyć kolejną laskę wanilii i uzupełnić brakującą ilością alkoholu.
P.S.
Mam nadzieję, że przekonacie się do domowych aromatycznych esencji tak jak ja :) Polecam je wszystkim wielbicielom domowych wypieków.
Przygotowane samemu w domu, bez chemicznych dodatków, nie równają się sklepowym aromatom.
Jeśli chcecie aby wzbogaciły Wasze wielkanocne wypieki pora przygotować je już teraz, aby zdążyły "nabrać mocy".
Esencja pomarańczowa (cytrynowa)
1 duża pomarańcza200 ml wódki (ewentualnie 100 ml wódki i 100 ml spirytusu)
Przygotowujemy wyparzony słoik lub buteleczkę. Pomarańczę (najlepiej z ekologicznej uprawy) szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie obieramy ją ze skórki. Ze skórki bardzo dokładnie usuwamy białą jej część, jeśli tego nie zrobimy pozostanie jej gorzki smak. Obraną skórkę kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w buteleczce i zalewany alkoholem. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce. Po około 3 tygodniach mamy gotową, pięknie pachnącą pomarańczami esencję.
W identyczny sposób przygotowujemy esencję cytrynową.
Esencja waniliowa
2-3 laski wanili200 ml wódki (ewentualnie 100 ml wódki i 100 ml spirytusu)
Przygotowujemy wyparzony słoik lub buteleczkę. Laski wanilii przekrawany i wydłubujemy nasionka. Nasionka oraz pozostałe laski wanilii umieszczamy w buteleczce i zalewamy alkoholem. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce. Po około 3 tygodniach mamy gotową zniewalająco pachnącą waniliową esencję.
Jeśli np. pozostanie nam połowa esencji, możemy dołożyć kolejną laskę wanilii i uzupełnić brakującą ilością alkoholu.
P.S.
Mam nadzieję, że przekonacie się do domowych aromatycznych esencji tak jak ja :) Polecam je wszystkim wielbicielom domowych wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz