Smerfna tarta z truskawkami i płatkami migdałów - bez pieczenia

Jej barwa zależy od koloru pianek, jeśli mamy białe pianki to możemy użyć barwnika. Jest słodka, pyszna i powstaje bez pieczenia. Gdy pojawią się borówki do wersji niebieskiej będą idealne. Na zdjęciu słabo widać niebieski kolor, gdyż udekorowana jest już płatkami migdałów.
*Możemy też przygotować wersję różową, która na pewno zachwyci niejedną małą (albo i dużą) księżniczkę ;). Wystarczy użyć różowych lub biało różowych pianek.


Składniki na spód:
na formę o średnicy 27 cm
330 gram ciastek typu oreo
30 gram masła
50 gram gorzkiej czekolady 

Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciastka umieszczamy w foliowym woreczku i rozbijamy tłuczkiem do mięsa, lub rozdrabniamy w malakserze do konsystencji mokrego piasku. Rozbite ciastka mieszamy z roztopioną czekoladą z masłem i wykładamy nimi spód formy na tarte.  Dociskając spód tarty do formy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Nadzienie:
150 gram pianek np. biało niebieskich smerfów
100 ml mleka 3,2 %
330 ml śmietanki do tortów 36%
płatki migdałów do dekoracji
truskawki

Pianki wraz z mlekiem umieszczamy w garnku i lekko podgrzewamy, mieszając od czas udo czasu, dopóki pianki się nie rozpuszczą. Po rozpuszczeniu pianek  w mleku, odstawiamy je do wystygnięcia.
W tym czasie wyjmujemy formę na tarte  z lodówki i na spodzie układamy pokrojone truskawki. Małe kroimy na pól, większe na 3 plastry.
Śmietankę do tortów ubijamy aż będzie bardzo gęsta, ale nie na sztywno. Nie używamy żadnych fixów do ubijania śmietanki! To żelatyna zawarta w piankach „zetnie” nadzienie.
Ubitą śmietankę mieszamy z roztopionymi piankami i wylewamy na spód wyłożony truskawkami.
Tarte wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem prażymy na suchej patelni płatki migdałów, aż zaczną lekko brązowieć, i przestudzonymi posypujemy wierzch tarty.
Tarte przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzoną. 



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger