Smerfna tarta z truskawkami i płatkami migdałów - bez pieczenia
Jej barwa zależy od koloru pianek, jeśli mamy białe pianki
to możemy użyć barwnika. Jest słodka, pyszna i powstaje bez pieczenia. Gdy
pojawią się borówki do wersji niebieskiej będą idealne. Na
zdjęciu słabo widać niebieski kolor, gdyż udekorowana jest już płatkami
migdałów.
*Możemy też przygotować wersję różową, która na pewno
zachwyci niejedną małą (albo i dużą) księżniczkę ;). Wystarczy użyć różowych lub biało różowych pianek.
Składniki na spód:
na formę o średnicy 27 cm
330 gram ciastek typu oreo
30 gram masła 
50 gram gorzkiej czekolady 
Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciastka
umieszczamy w foliowym woreczku i rozbijamy tłuczkiem do mięsa, lub
rozdrabniamy w malakserze do konsystencji mokrego piasku. Rozbite ciastka
mieszamy z roztopioną czekoladą z masłem i wykładamy nimi spód formy na tarte.  Dociskając spód tarty do formy. Wstawiamy do
lodówki do schłodzenia.
Nadzienie:
150 gram pianek
np. biało niebieskich smerfów
100 ml mleka 3,2 %
330 ml śmietanki do tortów 36%
płatki migdałów do dekoracji
truskawki
Pianki wraz z mlekiem umieszczamy w garnku i lekko
podgrzewamy, mieszając od czas udo czasu, dopóki pianki się nie rozpuszczą. Po
rozpuszczeniu pianek  w mleku, odstawiamy
je do wystygnięcia. 
W tym czasie wyjmujemy formę na tarte  z lodówki i na spodzie układamy pokrojone
truskawki. Małe kroimy na pól, większe na 3 plastry. 
Śmietankę do tortów ubijamy aż będzie bardzo gęsta, ale nie
na sztywno. Nie używamy żadnych fixów do ubijania śmietanki! To żelatyna
zawarta w piankach „zetnie” nadzienie. 
Ubitą śmietankę mieszamy z roztopionymi piankami i wylewamy
na spód wyłożony truskawkami. 
Tarte wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Przed podaniem prażymy na suchej patelni płatki migdałów, aż
zaczną lekko brązowieć, i przestudzonymi posypujemy wierzch tarty. 
Tarte przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzoną. 
Smacznego!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz