Smerfna tarta z truskawkami i płatkami migdałów - bez pieczenia
Jej barwa zależy od koloru pianek, jeśli mamy białe pianki
to możemy użyć barwnika. Jest słodka, pyszna i powstaje bez pieczenia. Gdy
pojawią się borówki do wersji niebieskiej będą idealne. Na
zdjęciu słabo widać niebieski kolor, gdyż udekorowana jest już płatkami
migdałów.
*Możemy też przygotować wersję różową, która na pewno
zachwyci niejedną małą (albo i dużą) księżniczkę ;). Wystarczy użyć różowych lub biało różowych pianek.
Składniki na spód:
na formę o średnicy 27 cm
330 gram ciastek typu oreo
30 gram masła
50 gram gorzkiej czekolady
Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciastka
umieszczamy w foliowym woreczku i rozbijamy tłuczkiem do mięsa, lub
rozdrabniamy w malakserze do konsystencji mokrego piasku. Rozbite ciastka
mieszamy z roztopioną czekoladą z masłem i wykładamy nimi spód formy na tarte. Dociskając spód tarty do formy. Wstawiamy do
lodówki do schłodzenia.
Nadzienie:
150 gram pianek
np. biało niebieskich smerfów
100 ml mleka 3,2 %
330 ml śmietanki do tortów 36%
płatki migdałów do dekoracji
truskawki
Pianki wraz z mlekiem umieszczamy w garnku i lekko
podgrzewamy, mieszając od czas udo czasu, dopóki pianki się nie rozpuszczą. Po
rozpuszczeniu pianek w mleku, odstawiamy
je do wystygnięcia.
W tym czasie wyjmujemy formę na tarte z lodówki i na spodzie układamy pokrojone
truskawki. Małe kroimy na pól, większe na 3 plastry.
Śmietankę do tortów ubijamy aż będzie bardzo gęsta, ale nie
na sztywno. Nie używamy żadnych fixów do ubijania śmietanki! To żelatyna
zawarta w piankach „zetnie” nadzienie.
Ubitą śmietankę mieszamy z roztopionymi piankami i wylewamy
na spód wyłożony truskawkami.
Tarte wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem prażymy na suchej patelni płatki migdałów, aż
zaczną lekko brązowieć, i przestudzonymi posypujemy wierzch tarty.
Tarte przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzoną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz