Biszkopty z wiśniową galaretką i polewą czekoladową - a'la delicje !
Coś słodkiego i pysznego ... Puszyste, delikatne domowe delicje to jeden z moich ulubionych deserów. Kto smakował ten wie ;) I choć może nie są tak widowisko piękne, jak te sklepowe, to nadrabiają smakiem. Można oczywiście trochę bardziej się pobawić z dokładniejszym dekorowaniem czekoladą, choć osobiście uważam, że ten czekoladowy nieład artystyczny dodaje ciasteczkom uroku.
Koniecznie wypróbujcie, nie będzie żałować!
Składniki:
Biszkopt z połowy porcji jak w przepisie na tort
truskawkowy:
http://myownpleasures.blogspot.com/2015/05/lekki-tort-smietankowy-z-truskawkami.html (na formę 28 cm)
Galaretka wiśniowa, z domowego soku jak w tym przepisie:
http://myownpleasures.blogspot.com/2015/05/domowe-galaretki.html
150 gram czekolady deserowej + 1 łyżka oleju roślinnego (można zastąpić czekoladą gorzką lub mleczną)
Przestudzoną galaretkę wylewamy do formy na ciasto na wysokość około 1 cm i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, do roztopionej dodajemy łyżkę oleju i mieszamy.
Upieczony biszkopty studzimy, po czym np. wąską szklanką wycinamy kółka. Z galaretki kieliszkiem wycinamy kółka (o obwodzie mniejszym od kółek biszkoptowych). Delikatnie przekładamy galaretkę na biszkopty, lekko dociskając. Ciastka polewamy czekoladą i odstawiamy do lodówki, by czekolada stężała. Pyszne ciasta gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz