Syrop truskawkowy z różaną nutą
Taki syrop to słodycz lata zamknięta w butelce.
Zdecydowanie mój ulubiony. Truskawki to najpyszniejszy
letni owoc, do tego aromatyczna róża … poezja smaku. Zachwyca też niesamowitym kolorem. I w dodatku pozostanie na
jesienne i zimowe wieczory, gdy o smaku truskawek będzie można tylko marzyć. W tym
roku planuję zrobić większy zapas, gdyż ubiegłoroczne doświadczenie nauczyło
mnie, że truskawkowy syrop znika jako pierwszy i to bardzo szybko ;)
Polecam Wam przygotowanie choć kilku buteleczek. Nie będziecie żałować :)
Składniki:
1 kg słodkich truskawek
700 ml wody
350 gram cukru różanego*
350 gram cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Truskawki zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie
przecedzamy je przez sitko, lekko odciskając. Ponownie umieszczamy
wodę na palniku, dodajemy oba cukry, sok z cytryny i zagotowujemy, mieszając
aż cukier się rozpuści. Z gotującego się syropu zbieramy pianę. Gdy syrop
oczyścimy z piany, to gorący przelewamy do wyparzonych, gorących słoików.
Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.
* http://myownpleasures.blogspot.com/2015/05/cukier-rozany.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz