Syrop truskawkowy z różaną nutą

Taki syrop to słodycz lata zamknięta w butelce.
Zdecydowanie mój ulubiony. Truskawki to najpyszniejszy letni owoc, do tego aromatyczna róża … poezja smaku. Zachwyca też niesamowitym kolorem. I w dodatku pozostanie na jesienne i zimowe wieczory, gdy o smaku truskawek będzie można tylko marzyć. W tym roku planuję zrobić większy zapas, gdyż ubiegłoroczne doświadczenie nauczyło mnie, że truskawkowy syrop znika jako pierwszy i to bardzo szybko ;)
Polecam Wam przygotowanie choć kilku buteleczek. Nie będziecie żałować :)




Składniki:
1 kg słodkich truskawek
700 ml wody
350 gram cukru różanego*
350 gram cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Truskawki zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie przecedzamy je przez sitko, lekko odciskając. Ponownie umieszczamy wodę na palniku, dodajemy oba cukry, sok z cytryny i zagotowujemy, mieszając aż cukier się rozpuści. Z gotującego się syropu zbieramy pianę. Gdy syrop oczyścimy z piany, to gorący przelewamy do wyparzonych, gorących słoików. Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.

*  http://myownpleasures.blogspot.com/2015/05/cukier-rozany.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger