Pyszne ciasto z truskawkami i płatkami migdałów

Lato smakuje i pachnie truskawkami … Tylko niestety ten truskawkowy czas nie trwa długo. Dlatego trzeba korzystać, póki mamy możliwość rozkoszować się naszymi polskimi słodkimi truskawkami.  U mnie są stale obecne, wszyscy je uwielbiamy, w każdej postaci, od zajadania się świeżymi po koktajle, ciasta, syropy
A truskawkowe ciasta są najlepsze właśnie letnią porą. Zapraszam Was zatem na puszyste ciasto z truskawkami.



Składnik:
na formę o średnicy 21 cm

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
¾ szklanki brązowego cukru
5 jaj – białka i żółtka oddzielnie
płatki migdałów (do posypania dodajemy pod koniec pieczenia)
truskawki

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypujemy cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy w 3 turach żółtka, i na koniec wlewamy małym strumieniem olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy przesiewając przez sitko, mieszając delikatnie szpatułką aż masa połączy się z mąką.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Na wierz wykładamy truskawki (duże przekrawamy na pół) dość gęsto, lekko wciskając je w ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzano do temperatury 190 stopni i pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Na 15 przed końcem pieczenia ciasto posypujemy płatkami migdałów.


Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger