Pyszne ciasto z truskawkami i płatkami migdałów
Lato smakuje i pachnie truskawkami … Tylko niestety ten truskawkowy
czas nie trwa długo. Dlatego trzeba korzystać, póki mamy możliwość rozkoszować
się naszymi polskimi słodkimi truskawkami.
U mnie są stale obecne, wszyscy je uwielbiamy, w każdej postaci, od
zajadania się świeżymi po koktajle, ciasta, syropy …
A truskawkowe ciasta
są najlepsze właśnie letnią porą. Zapraszam Was zatem na puszyste ciasto z truskawkami.
Składnik:
na formę o średnicy 21 cm
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
¾ szklanki brązowego cukru
5 jaj – białka i żółtka oddzielnie
płatki migdałów (do posypania dodajemy pod koniec pieczenia)
truskawki
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami
dosypujemy cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy w 3 turach żółtka, i na
koniec wlewamy małym strumieniem olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i
wsypujemy przesiewając przez sitko, mieszając delikatnie szpatułką aż masa
połączy się z mąką.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej
ciasto. Na wierz wykładamy truskawki (duże przekrawamy na pół) dość gęsto,
lekko wciskając je w ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzano do
temperatury 190 stopni i pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Na
15 przed końcem pieczenia ciasto posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!
Wygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńJest smaczne :) i puszyste i truskawkowe - letnia rozkosz :)
Usuń