Tort tiramisu z truskawkami
Tiramisu – deser, który uwielbiają chyba wszyscy. A letnia
wersja z truskawkami … poezja smaku… Powstał specjalnie dla mojej Mamy, która dzisiaj świętuje urodziny :)
Świetnie się sprawdzi w lecie, schłodzony prosto z lodówki.
Składniki:
Na formę o przekątnej około 21 cm (najwygodniej z odpinaną obręczą)
około 24 podłużnych biszkoptów
500 ml śmietanki do tortów 30%
250 gram mascarpone
2 łyżki drobnego cukru z prawdziwą wanilią
kubek zaparzonej mocnej kawy, przestudzonej
truskawki
dobrej jakości kakao do posypania
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy mascaropne, cukier i krótko miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia.
Kawę przelewamy do miski, w której łatwo będzie nam namaczać
biszkopty. Każdy biszkopt (około 12 sztuk) po kolei
namaczamy w kawie i wykładamy nimi spód formy (obręcz zdejmujemy dopiero przed podaniem tortu). Na biszkopty
wykładamy 1/3 masy, równomiernie ją rozsmarowując. Na masie układamy pionowo (stojąco)
całe truskawki i przykrywamy je 1/3 masy.
Jako kolejną warstwę układamy namoczone w kawie biszkopty. Na koniec
wykładamy pozostałą 1/3 masy i przesiewając przez sitko, posypujemy kakao.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz