Ciasto z gorzką czekoladą, wiśniami i lawendowym cukrem pudrem
Z potrzeby na coś słodkiego powstało szybkie ciasto. A ponieważ dojrzały już pierwsze wiśnie to idealnie się z ciastem skomponowały. Do tego lawendowy cukier puder i niebanalne ciasto gotowe:) Połączenie słodyczy ciasta, gorzkiej czekolady, kwaśnych wiśni i do tego aromat lawendy nadają ciastu wyjątkowego smaku ...
Składniki:
Na formę o średnicy 21 cm
5 jajek, żółtka oddzielone od białek
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki brązowego nierafinowanego cukru
½ szklanki oleju
roślinnego
100 gram gorzkiej czekolady (u mnie 72%)
2 szklanki wydrylowanych wiśni
Do oprószenia:
Cukier puder wymieszany z kwiatami lawendy – około 2 łyżki cukru i łyżeczka kwiatów
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dosypując
partiami cukier. Do ubitej piany, cały czas miksując dodajemy w 3 turach żółtka,
i w ostatnim etapie małym strumieniem wlewając olej. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do
pieczenia, dosypujemy do masy i delikatnie miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i wlewamy do masy krótko mieszając
łyżką, tak by powstały czekoladowe smugi.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem, na wierzch
układamy wiśnie i lekko wciskamy je w ciasto. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190
stopni i pieczemy około 35 min.
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypujemy lawendowym
cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz