Dżem czereśniowy z lawendą
Kolejny ze smaków lata zamknięty w słoiczku. By osłodzić
jesienne wieczory … Polecam Wam wypróbowanie dżemu z dodatkiem lawendy, nada ona oryginalny, wyjątkowy smak oraz zapach.
Składniki:
Na 2 słoiki
800 gram umytych i wydrylowanych czereśni
2 szklanki cukru
2 łyżki pektyny
3 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy
Czereśnie umieszczamy w garnku z grubym dnem i zagotowujemy,
dodajemy kwiaty lawendy i pektynę wymieszaną ze szklanką cukru. Gotujemy dżem
10 min, po czym dodajemy pozostały cukier i
gotujemy jeszcze 20 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych,
gorących słoików i zamykamy.
Smacznego!
ja robiłam dżem z czereśni i kwiatów bzu i bardzo mi smakował. taki z lawendą też musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńja niestety nie zdążyłam zrobić dżemu z kwiatami bzu, bo przekwitły :) wykorzystałam więc lawendę, którą uwielbiam i rośnie jej u mnie sporo,i taki dżem rzeczywiście jest pyszny :) Polecam!
Usuń