Razowe miętowe babeczki z truskawkami
Powstały na szybko. I już znikają... i to jeszcze ciepłe ;)
Sezon
truskawkowy uważam zatem za rozpoczęty. Truskawkowych smakołyków pojawi się pewnie jeszcze sporo ;) Dzisiaj zapraszam Was na babeczki.
Składniki:
*na 12 babeczek
60 gram cukru miętowego
2 łyżeczki ekstraktu miętowego (opcjonalnie)
200 ml mleka
1 duże jajo
140 gram mąki pszennej
100 gram mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju roślinnego (rzepakowego, ewentualnie
słonecznikowego)
12 truskawek
W jednej misce łączymy mleko, ekstrakt, jajo, olej i cukier, mieszamy krótko trzepaczką, tylko do połączenia składników. W osobnej misce
łączymy i mieszamy składniki suche: obie mąki i proszek do pieczenia.
Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do połączenia
składników.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki kroimy na kawałki.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami, bądź silikonowymi
foremkami. Foremki uzupełniamy ciastem do 1/3 wysokości (około 1 łyżka),
układamy kawałki truskawek i na wierzch każdej babeczki wykładamy resztę
ciasta. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około
20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz