Razowe miętowe babeczki z truskawkami

Powstały na szybko. I już znikają... i to  jeszcze ciepłe ;)

Sezon truskawkowy uważam zatem za rozpoczęty. Truskawkowych smakołyków pojawi się pewnie jeszcze sporo ;) Dzisiaj zapraszam Was na babeczki.



Składniki:
*na 12 babeczek

60 gram cukru miętowego
2 łyżeczki ekstraktu miętowego (opcjonalnie)
200 ml mleka
1 duże jajo
140 gram mąki pszennej
100 gram mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju roślinnego (rzepakowego, ewentualnie słonecznikowego)
12 truskawek

W jednej misce łączymy mleko, ekstrakt, jajo, olej i cukier, mieszamy krótko trzepaczką, tylko do połączenia składników. W osobnej misce łączymy i mieszamy składniki suche: obie mąki i proszek do pieczenia. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki kroimy na kawałki.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami, bądź silikonowymi foremkami. Foremki uzupełniamy ciastem do 1/3 wysokości (około 1 łyżka), układamy kawałki truskawek i na wierzch każdej babeczki wykładamy resztę ciasta. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger