Lekki tort śmietankowy z truskawkami
Idealny w sezonie letnim, lekki tort z
truskawkami (choć świetnie będą pasować też inne letnie owoce, jak maliny czy
borówki). Tort jest naprawdę pyszny, mało słodki, za to dominują w nim
owoce. Idealnie sprawdzi się na
przyjęcie dla dzieci. Ale dorośli też zajadają go ze smakiem. Nie jest zbyt
trudny, ani nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Składniki:
Biszkopt, forma o średnicy około28 cm
6 jaj
80 gram mąki pszennej
70 gram mąki ziemniaczanej
180 gram cukru
Białka ubijamy na
sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając dodajemy w 4 partiach
cukier i jako ostatnie żółtka. Przesiewając przez sitko wsypujemy obie mąki i
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do
formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30
minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Masa:
500 ml śmietanki
tortowej 36%
500 gram mascarpone
2 łyżki cukru
pudru
Około 10 truskawek
pokrojonych na kawałki
+ przekrojone na pół
truskawki do wyłożenia wierzchniej warstwy (ilość zależy od wielkości truskawek)
Śmietankę ubijamy na
sztywno, pod koniec dodajemy mascarpone i cukier puder, krótko miksujemy,
tylko do połączenia ze śmietanką. Dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy
delikatnie szpatułką.
Masę wykładamy na
upieczony biszkopt, i na wierzchu dekorujemy truskawkami.
Przed podaniem tort
chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz