Lekki tort śmietankowy z truskawkami

Idealny w sezonie letnim, lekki tort z truskawkami (choć świetnie będą pasować też inne letnie owoce, jak maliny czy borówki). Tort jest naprawdę pyszny, mało słodki, za to dominują w nim owoce.  Idealnie sprawdzi się na przyjęcie dla dzieci. Ale dorośli też zajadają go ze smakiem. Nie jest zbyt trudny, ani nie zajmuje zbyt wiele czasu.



Składniki:
Biszkopt, forma o średnicy około28 cm

6 jaj
80 gram mąki pszennej
70 gram mąki ziemniaczanej
180 gram cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając dodajemy w 4 partiach cukier i jako ostatnie żółtka. Przesiewając przez sitko wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 

Masa:
500 ml śmietanki tortowej 36%
500 gram mascarpone
2 łyżki cukru pudru
 
Około 10 truskawek pokrojonych na kawałki          
+ przekrojone na pół truskawki do wyłożenia wierzchniej warstwy (ilość zależy od wielkości truskawek)

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy mascarpone i cukier puder, krótko miksujemy, tylko do połączenia ze śmietanką. Dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy delikatnie szpatułką.
Masę wykładamy na upieczony biszkopt, i na wierzchu dekorujemy truskawkami.
Przed podaniem tort chłodzimy w lodówce.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger