Czekoladowy krem z avocado z dodatkiem orzechów

Macie czasem takie dni, że bez czekolady się po prostu nie da przeżyć? Mi się zdarza, choć przyznam, że coraz rzadziej. W przypływie takiej właśnie ochoty na coś czekoladowego postanowiłam w końcu wypróbować czekoladowy krem z avocado. I choć może wydaje się to być dziwne połączenie, to jest naprawdę PYSZNY :) Nie zawiera cukru. Na pewno pojawi się często w moim domu jako słodki deser, zwłaszcza że w rozpoczynającym się sezonie, będzie się świetnie komponował z dodatkiem truskawek czy borówek.
Spróbujcie koniecznie! To zdrowy zamiennik słodkiej czekolady ;)


Składniki:
* na 1 porcje


1 duże, dojrzałe avocado
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki miodu
około 5 orzechów brazylijskich (ewentualnie laskowe, nerkowce)

Avocado obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze, dodajemy kakao i miód. Miksujemy składniki do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Przekładamy do miseczki i chłodzimy kilka godzin w lodówce (można zostawić na całą noc). Orzechy drobno kroimy, cześć mieszamy ze schłodzonym kremem, resztą orzechów posypujemy krem.  Podajemy schłodzony. 



Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger