Czekoladowy krem z avocado z dodatkiem orzechów
Macie czasem takie dni, że bez czekolady się po prostu nie da przeżyć? Mi się zdarza, choć przyznam, że coraz rzadziej. W przypływie takiej właśnie ochoty na coś czekoladowego postanowiłam w końcu wypróbować czekoladowy krem z avocado. I choć może wydaje się to być dziwne połączenie, to jest naprawdę PYSZNY :) Nie zawiera cukru. Na pewno pojawi się często w moim domu jako słodki deser, zwłaszcza że w rozpoczynającym się sezonie, będzie się świetnie komponował z dodatkiem truskawek czy borówek.
Spróbujcie koniecznie! To zdrowy zamiennik słodkiej czekolady ;)
Składniki:
* na 1 porcje
Spróbujcie koniecznie! To zdrowy zamiennik słodkiej czekolady ;)
Składniki:
* na 1 porcje
1 duże, dojrzałe avocado
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki miodu
około 5 orzechów brazylijskich (ewentualnie laskowe, nerkowce)
Avocado obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze, dodajemy kakao i
miód. Miksujemy składniki do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.
Przekładamy do miseczki i chłodzimy kilka godzin w lodówce (można zostawić na
całą noc). Orzechy drobno kroimy, cześć
mieszamy ze schłodzonym kremem, resztą orzechów posypujemy krem. Podajemy schłodzony.
Smacznego!
jak prosto i smacznie!
OdpowiedzUsuńI to bardzo smacznie :)
Usuń