Cukier różany
Nie ma piękniejszego zapachu …
Róża działa na zmysły intensywnością zapachu i koloru
A różany cukier? Cóż ... wielbicieli różanych aromatów namawiać
chyba nie trzeba ;)
Wspaniale wzbogaci i urozmaici smak kawy, herbaty, deserów. A jego przygotowanie jest \bardzo proste i szybkie.
Składniki:
*porcja na 1 mały
słoiczek jak na zdjęciu
¾ szklanki cukru
1 garść płatków róży
Płatki róż pozbawiamy białych końców (mają gorzki smak),
płuczemy i osuszamy delikatnie na ściereczce. Następnie płatki miksujemy, lub ucieramy (ja
zmiksowałam je blenderem ręcznym).
Utarte płatki łączymy z cukrem dokładnie mieszając, można po dosypaniu
cukru do płatków ponownie szybko wszystko razem zmiksować, dzięki temu róża dokładnie połączy się cukrem.
Tak przygotowany cukier musimy wysuszyć. Możemy rozsypać
cukier na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i pozostawić w temperaturze
pokojowej na 2-3, w tym czasie cukier wyschnie. Jeśli chcemy ten proces
przyspieszyć wkładamy blachę z cukrem do piekarnika i przez około 10 minut
suszymy cukier w temperaturze 40 stopni.
Gotowy cukier przechowujemy w zamkniętym szklanym słoiczku.
Pamiętajcie, że róży nie zbieramy przy drogach, gdyż będą
zawierać ołów.
Najlepsza będzie róża damasceńska, która bardzo intensywnie
pachnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz