Domowe galaretki
Prawdziwie owocowe, pyszne, bez konserwantów, ulepszaczy,
itd. O prostym składzie. Proste do przygotowania samodzielnie.
ewentualnie miód (jeśli sok nie jest wystarczająco słodki)
Jeśli
jadacie galaretki, koniecznie spróbujcie przygotować je domowym sposobem.
Do ich przygotowanie potrzeba są jedynie sok owocowy,
żelatyna i ewentualnie miód (lub cukier).
Galaretka pomarańczowa
1 szklanka soku
wyciśniętego ze świeżych, dojrzałych pomarańczy
1 łyżeczka żelatynyewentualnie miód (jeśli sok nie jest wystarczająco słodki)
Sok przecedzamy przez gęste sitko, przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gorący zdejmujemy z
palnika, dodajemy łyżeczkę żelatyny i intensywnie mieszamy do jej rozpuszczenia.
Galaretkę przelewamy do miseczek (szklanek) i odstawiamy do stężenia.
Galaretka malinowa (na bazie domowego soku)
*Jeśli przygotowujemy zapas soków na zimę, można je
wykorzystać do przygotowania galaretki.
1/3 szklanki soku np. malinowego
2/3 szklanki wody (ilość wody zależy od tego, jak słodki mamy sok i jak słodka ma
być galaretka)
1 łyżeczka żelatyny
Sposób wykonania jest taki sam w przypadku galaretki ze
świeżo wyciśniętego soku.
Wodę mieszamy z sokiem i zagotowujemy. Postępujemy identycznie jak w przypadku galaretki pomarańczowej.
Możemy dowolnie wybierać i łączyć smaki, zależnie od
upodobań i owoców czy soków jakie mamy dostępne.
*Na zdjęciach deser z galaretki pomarańczowej i malinowej,
podany z bitą śmietaną (kremówka 36%) i truskawkami oraz listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz