Domowe galaretki

Prawdziwie owocowe, pyszne, bez konserwantów, ulepszaczy, itd. O prostym składzie. Proste do przygotowania samodzielnie.
Jeśli jadacie galaretki, koniecznie spróbujcie przygotować je domowym sposobem. 
Do ich przygotowanie potrzeba są jedynie sok owocowy, żelatyna i ewentualnie miód (lub cukier).





Galaretka pomarańczowa

1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych, dojrzałych pomarańczy
1 łyżeczka żelatyny
ewentualnie miód (jeśli sok nie jest wystarczająco słodki)

Sok przecedzamy przez gęste sitko, przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gorący zdejmujemy z palnika, dodajemy łyżeczkę żelatyny i intensywnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Galaretkę przelewamy do miseczek (szklanek) i odstawiamy do stężenia.

Galaretka malinowa (na bazie domowego soku)

*Jeśli przygotowujemy zapas soków na zimę, można je wykorzystać do przygotowania galaretki. 

1/3 szklanki soku np. malinowego
2/3 szklanki wody (ilość wody zależy od tego, jak słodki mamy sok i jak słodka ma być galaretka) 
1 łyżeczka żelatyny

Sposób wykonania jest taki sam w przypadku galaretki ze świeżo wyciśniętego soku.
Wodę mieszamy z sokiem i zagotowujemy. Postępujemy identycznie jak w przypadku galaretki pomarańczowej.

Możemy dowolnie wybierać i łączyć smaki, zależnie od upodobań i owoców czy soków jakie mamy dostępne.



*Na zdjęciach deser z galaretki pomarańczowej i malinowej, podany z bitą śmietaną (kremówka 36%) i truskawkami oraz listkami świeżej mięty.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger