Krem orzechowo czekoladowy

Czekoladowy krem z orzechami laskowymi – jedno z moich ulubionych połączeń.  Pyszny, bez chemicznych ulepszaczy i słodzików, konserwantów itd. Prosty do przygotowania.
Świetnie nada się do deserów, naleśników czy słodkich bułeczek.
Miód i kakao dodajemy według własnych upodobań smakowych. Ich ilość można zwiększyć lub zmniejszyć.


Składniki:
*Na 1 słoik kremu

160 gram orzechów laskowych (obranych z brązowej skórki, gdyż nadaje ona gorzki smak)
130 ml mleka
3 łyżki miodu
3 łyżki dobrej jakości kakao

Orzechy zalewamy 80 ml mleka i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie orzechy wraz z mlekiem, którym były zalane miksujemy blenderem, aż uzyskamy bardzo gładką masę orzechową. Dodajemy resztę mleka, miód i kakao i ponownie miksujemy. Gotowy krem przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger