Krem orzechowo czekoladowy
Czekoladowy krem z orzechami laskowymi – jedno z moich
ulubionych połączeń. Pyszny, bez
chemicznych ulepszaczy i słodzików, konserwantów itd. Prosty do przygotowania.
Świetnie nada się do deserów, naleśników czy słodkich bułeczek.
Miód i kakao dodajemy według własnych upodobań smakowych.
Ich ilość można zwiększyć lub zmniejszyć.
Składniki:
*Na 1 słoik kremu
160 gram orzechów laskowych (obranych z brązowej skórki,
gdyż nadaje ona gorzki smak)
130 ml mleka
3 łyżki miodu
3 łyżki dobrej jakości kakao
Orzechy zalewamy 80 ml mleka i odstawiamy do lodówki
na 2-3 godziny. Po tym czasie orzechy wraz z mlekiem, którym były zalane
miksujemy blenderem, aż uzyskamy bardzo gładką masę orzechową. Dodajemy resztę
mleka, miód i kakao i ponownie miksujemy. Gotowy krem przekładamy do słoika i
przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz