Krem pomarańczowy - orange curd
Pyszny, słodki, pomarańczowy krem, tzw. curd. Idealny do deserów, wypieków, naleśników czy lodów. Jego
przygotowanie jest proste i szybkie.
Tym razem przygotowałam go specjalnie na potrzeby lodów
pomarańczowych, które zażyczył sobie syn :) A przepis na pomarańczowe lody wkrótce pojawi się na blogu.
Składniki:
70 gram masła
3 jaja
120 gram brązowego
cukru
2 pomarańcze
Pomarańcze szorujemy i sparzamy. Ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
Za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z cukrem. Przelewamy do rondelka, dodajemy masło i
zagotowujemy. Dodajemy sok i 2- 3 łyżeczki startej
skórki pomarańczowej. Mieszamy i gotujemy krem kilka minut, do
zgęstnienia. Wystudzony krem przekładamy do wyparzonego słoika i przechowujemy
w lodówce.
Smacznego!
PS. W identyczny sposób możemy przygotować krem cytrynowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz