Krem pomarańczowy - orange curd
Pyszny, słodki, pomarańczowy krem, tzw. curd.  Idealny do deserów, wypieków, naleśników czy lodów. Jego
przygotowanie jest proste i szybkie. 
Tym razem przygotowałam go specjalnie na potrzeby lodów
pomarańczowych, które zażyczył sobie syn :) A przepis na pomarańczowe lody wkrótce pojawi się na blogu.
Składniki:
70 gram masła
3  jaja
120  gram brązowego
cukru
2 pomarańcze  
Pomarańcze szorujemy i sparzamy. Ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. 
Za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z cukrem. Przelewamy do rondelka, dodajemy masło  i 
zagotowujemy. Dodajemy sok i 2- 3 łyżeczki  startej 
skórki pomarańczowej. Mieszamy i gotujemy krem kilka minut, do
zgęstnienia. Wystudzony krem przekładamy do wyparzonego słoika i przechowujemy
w lodówce. 
Smacznego!
PS. W identyczny sposób możemy przygotować krem cytrynowy. 




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz