Krem pomarańczowy - orange curd

Pyszny, słodki, pomarańczowy krem, tzw. curd.  Idealny do deserów, wypieków, naleśników czy lodów. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. 
Tym razem przygotowałam go specjalnie na potrzeby lodów pomarańczowych, które zażyczył sobie syn :) A przepis na pomarańczowe lody wkrótce pojawi się na blogu.





Składniki:
70 gram masła
3  jaja
120  gram brązowego cukru
2 pomarańcze  

Pomarańcze szorujemy i sparzamy. Ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
Za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z cukrem. Przelewamy do rondelka, dodajemy masło  i  zagotowujemy. Dodajemy sok i 2- 3 łyżeczki  startej  skórki pomarańczowej. Mieszamy i gotujemy krem kilka minut, do zgęstnienia. Wystudzony krem przekładamy do wyparzonego słoika i przechowujemy w lodówce. 


Smacznego!
PS. W identyczny sposób możemy przygotować krem cytrynowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger