Babeczki z platkami rozy i kremem pomaranczowym
Puszyste, pachnące pomarańczami i różą, delikatne w smaku.
Te babeczki chyba staną się moimi ulubionymi :)
Zapraszam Was zatem na różano pomarańczową słodką rozkosz…
Składnik:
na 12 sztuk
1/3 szklanki oleju roślinnego, najlepiej rzepakowego
1 i ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki brązowego cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
180 gram jogurtu naturalnego
12 łyżeczek kremu pomarańczowego
garść płatków róży *
Płatki róż myjemy pod bieżącą wodą. Odsączamy je z wody,
usuwamy białe końcówki (które są gorzkie) i siekamy, ale nie zbyt drobno, by
widać było kawałki płatków w babeczce.
W jednej misce umieszczamy mokre składniki: olej, jaja,
jogurt, dosypujemy cukier i miksujemy krótko, aż składniki się połączą. W
osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przesypujemy do mokrych.
Mieszamy krótko łyżką, dodając posiekane płatki róży. Formę na muffinki wykładamy silikonowymi
foremkami (lub papierowymi papilotkami). Do każdej foremki nakładamy łyżkę
ciasta, na ciasto nakładamy łyżeczkę kremu pomarańczowego i ponownie
przykrywamy ciastem. Formę wstawiamy do piekarnika do nagrzanego do 190 stopni
i pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!
* do wypieków czy przetworów wykorzystujemy tylko róże, zebrane w miejscu oddalonym od drogi, które nie były niczym opryskiwane, nie wykorzystujemy kupionych kwiatów!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz