Bułka drożdżowa
Zapach drożdżowej, słodkiej bułki przenosi mnie w świat dzieciństwa., gdy taką bułkę piekła moja mama. Teraz przyszła pora na kontynuowanie tradycji i bułkę piekę w swoim domu. Nie tylko po to, by mój mały synek mógł się nią zajadać ;) Smakuje nam wszystkim.
Idealna do kremu orzechowo czekoladowego, o którym pisałam w poprzednim poście, dżemu.
Składniki:
* na keksówkę
440 gram mąki pszennej
60 gram roztopionego masła
2 jaja
8 gram suchych drożdży
½ szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego)
szczypta soli
3 łyżki brązowego cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto
kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i będzie łatwo odchodziło od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 1 i 1/2 godziny. Po
tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Ponownie odstawiamy na ½ godziny. Gdy
ciasto wyrośnie wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu
wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!
Cudownie puchata :)
OdpowiedzUsuń