Mleko jaglane - niebo w gębie ;)
Kremowe, pyszne, najlepsze mleko jakie miałam okazję pić. Na
głowę bije mleko kokosowe, czy moje do tej pory ulubione, migdałowe.
O zaletach kaszy jaglanej można dużo pisać.
Nie zawiera glutenu, nie powoduje uczuleń, ma działanie antywirusowe. Jest źródłem
witamin z grupy B, żelaza, wapnia, krzemionki (korzystnie wpływającej na stawy i wygląd włosów i paznokci), potasu, fosforu, lecytyny, antyoksydantów. Jest bogata w
białko. Usuwa toksyny z organizmu. Jest produktem zasadotwórczym, wyrównuje
nadmiar kwasów w naszym organizmie i sprzyja walce z chorobami nowotworowymi.
Jest lekkostrawna, ułatwia odchudzanie.
Polecana jest przy chorobach układu pokarmowego. Polecana również przy
infekcjach z mokrym kaszlem i katarem – usuwa śluz z organizmu.
Jeśli do tej pory nie wprowadziliście kaszy jaglanej do
swojej diety, może warto się do niej przekonać. Właściwie przygotowana jest
bardzo smaczna. Można przyrządzać ją zarówno na słodko jak i słono.
Tym razem zapraszam Was na Mleko Jaglane.
Przygotowanie:
1 szklanka niesolonych orzechów nerkowców
Kasza jaglana
Woda
Nerkowce zalewamy 2 szklankami wody mineralnej i odstawiamy na 3-4
godziny, aby zmiękły.
Około 1/3 szklanki kaszy jaglanej wysypujemy na gęste sitko
i płuczemy wrzątkiem (około 1,5 litra zagotowanej wody). Kaszę przekładamy go
garnka, zalewamy 2/3 szklanki wody (wody powinno być 2 razy tyle, co kaszy) i
gotujemy na małym ogniu, nie mieszając! Kasza jest gotowa, gdy wsiąknie całą wodę
i będzie miękka (do mleka raczej nie gotujemy kaszy na sypko, będzie miksowana, więc
lepiej żeby była bardzo miękka).
W misie
blendera umieszczamy 1 szklankę ugotowanej, przestudzonej kaszy jaglanej, odcedzone z wody nerkowce
i dolewamy 3 szklanki wody mineralnej niegazowanej. Miksujemy około 3 minuty,
do rozdrobnienia kaszy i orzechów i uzyskania kremowej konsystencji. Mleko przecedzamy na gęstym sitku.
Przelewamy do szklanej butelki lub słoika. Mleko przechowujemy w lodówce.
Jest delikatne w smaku, bardzo kremowe. Idealnie
nadaje się do owocowych koktajli,jest pysznym i zdrowym zamiennikiem mleka krowiego.
Koniecznie wypróbujcie!
świetne mleko!
OdpowiedzUsuńI bardzo zdrowe i pożywne! A jutro zapraszam na przepis na koktajl jaglano - truskawkowy:)
Usuń