Mleko jaglane - niebo w gębie ;)

Kremowe, pyszne, najlepsze mleko jakie miałam okazję pić. Na głowę bije mleko kokosowe, czy moje do tej pory ulubione, migdałowe.   
O zaletach kaszy jaglanej można dużo pisać. Nie zawiera glutenu, nie powoduje uczuleń, ma działanie antywirusowe. Jest źródłem witamin z grupy B, żelaza, wapnia, krzemionki (korzystnie wpływającej na stawy i wygląd włosów i paznokci), potasu, fosforu, lecytyny, antyoksydantów. Jest bogata w białko. Usuwa toksyny z organizmu. Jest produktem zasadotwórczym, wyrównuje nadmiar kwasów w naszym organizmie i sprzyja walce z chorobami nowotworowymi. Jest lekkostrawna, ułatwia odchudzanie.  Polecana jest przy chorobach układu pokarmowego. Polecana również przy infekcjach z mokrym kaszlem i katarem – usuwa śluz z organizmu.
Jeśli do tej pory nie wprowadziliście kaszy jaglanej do swojej diety, może warto się do niej przekonać. Właściwie przygotowana jest bardzo smaczna. Można przyrządzać ją zarówno na słodko jak i słono.
Tym razem zapraszam Was na Mleko Jaglane.




Przygotowanie:

1 szklanka niesolonych orzechów nerkowców
Kasza jaglana
Woda 

Nerkowce zalewamy 2 szklankami wody mineralnej i odstawiamy na 3-4 godziny, aby zmiękły.
Około 1/3 szklanki kaszy jaglanej wysypujemy na gęste sitko i płuczemy wrzątkiem (około 1,5 litra zagotowanej wody). Kaszę przekładamy go garnka, zalewamy 2/3 szklanki wody (wody powinno być 2 razy tyle, co kaszy) i gotujemy na małym ogniu, nie mieszając! Kasza jest gotowa, gdy wsiąknie całą wodę i będzie miękka (do mleka raczej nie gotujemy kaszy na sypko, będzie miksowana, więc lepiej żeby była bardzo miękka).  
W misie blendera umieszczamy 1 szklankę ugotowanej, przestudzonej kaszy jaglanej, odcedzone z wody nerkowce i dolewamy 3 szklanki wody mineralnej niegazowanej. Miksujemy około 3 minuty, do rozdrobnienia kaszy i orzechów i uzyskania kremowej konsystencji.  Mleko przecedzamy na gęstym sitku. Przelewamy do szklanej butelki lub słoika. Mleko przechowujemy w lodówce.
Jest delikatne w smaku, bardzo kremowe. Idealnie nadaje się do owocowych koktajli,jest pysznym i zdrowym zamiennikiem mleka krowiego.


Koniecznie wypróbujcie!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. I bardzo zdrowe i pożywne! A jutro zapraszam na przepis na koktajl jaglano - truskawkowy:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger