Lawendowy budyń
Lubicie budyń? Jeśli tak, to polecam zrobić go samemu w domu. Smak
takiego domowego budyniu trudno nawet porównać z tym "z proszku".
Przygotowanie go jest niezwykle proste, nie zajmuje też wiele czasu.
Kilka minut i pyszny deser mamy gotowy. Cukier lawendowy nadaje mu lekko
wyczuwalny lawendowy aromat. Tym, którzy za lawendą jednak nie
przepadają proponuję wersje ze "zwykłym" cukrem.
2 łyżki cukru lawendowego
1 łyżeczka masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
2 żółtka
3/4 szklanki mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem i ekstraktem cytrynowym. Mąkę, żółtka i pozostałe mleko miksujemy blenderem i powoli, cały czas mieszając wlewamy do gotującego mleka, zmieszamy moc palnika i mieszając gotujemy około minutę.
Z podanej porcji wychodzi 2 miseczki budyniu.
Podajemy sam, bądź z dodatkiem soku, lub owoców w syropie.
Smacznego!
Budyń lawendowy
1 szklanka mleka2 łyżki cukru lawendowego
1 łyżeczka masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
2 żółtka
3/4 szklanki mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem i ekstraktem cytrynowym. Mąkę, żółtka i pozostałe mleko miksujemy blenderem i powoli, cały czas mieszając wlewamy do gotującego mleka, zmieszamy moc palnika i mieszając gotujemy około minutę.
Z podanej porcji wychodzi 2 miseczki budyniu.
Podajemy sam, bądź z dodatkiem soku, lub owoców w syropie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz