Lawendowy budyń

Lubicie budyń? Jeśli tak, to polecam zrobić go samemu w domu. Smak takiego domowego budyniu trudno nawet porównać z tym "z proszku". Przygotowanie go jest niezwykle proste, nie zajmuje też wiele czasu. Kilka minut i pyszny deser mamy gotowy. Cukier lawendowy nadaje mu lekko wyczuwalny lawendowy aromat.  Tym, którzy za lawendą jednak nie przepadają proponuję wersje ze "zwykłym" cukrem.



Budyń lawendowy

1 szklanka mleka
2 łyżki cukru lawendowego
1 łyżeczka masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
2 żółtka

3/4 szklanki mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem i ekstraktem cytrynowym. Mąkę, żółtka i pozostałe mleko miksujemy blenderem i powoli, cały czas mieszając wlewamy do gotującego mleka, zmieszamy moc palnika i mieszając gotujemy około minutę.
Z podanej porcji wychodzi 2 miseczki budyniu.
Podajemy sam, bądź z dodatkiem soku, lub owoców w syropie. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger