Rogaliki krucho drożdżowe
Zapraszam na pyszne rogaliki wg przepisy Mamy ;)
Idealne na weekendowe popołudnie ...
Skusicie się ?
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy je na 2 godziny wcześniej wyjąć z lodówki.
1/2 kostki drożdży
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1/2 kilograma mąki pszennej
2 jajka
200 gram masła
marmolada/dżem jako nadzienie
cukier puder do oprószenia
Drożdże rozrabiamy ze śmietaną i cukrem pudrem i odstawiamy. W tym czasie siekamy mąkę z pokrojonym na cienkie plastry masłem. Dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciastko. Gotowe dzielimy 4 części. Rozwałkowujemy na kształt okręgu. Wycinamy trójkąty i nadkładamy na każdy pół łyżeczki nadzienia. Zwijamy na kształt rogalika i układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia (nie ma potrzeby odstawiania do wyrośnięcia). Rogaliki pieczemy około 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze cieple oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Idealne na weekendowe popołudnie ...
Skusicie się ?
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy je na 2 godziny wcześniej wyjąć z lodówki.
1/2 kostki drożdży
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1/2 kilograma mąki pszennej
2 jajka
200 gram masła
marmolada/dżem jako nadzienie
cukier puder do oprószenia
Drożdże rozrabiamy ze śmietaną i cukrem pudrem i odstawiamy. W tym czasie siekamy mąkę z pokrojonym na cienkie plastry masłem. Dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciastko. Gotowe dzielimy 4 części. Rozwałkowujemy na kształt okręgu. Wycinamy trójkąty i nadkładamy na każdy pół łyżeczki nadzienia. Zwijamy na kształt rogalika i układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia (nie ma potrzeby odstawiania do wyrośnięcia). Rogaliki pieczemy około 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze cieple oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz