Pancakes - pełnoziarniste z cytrynową nutą

Pancakes możemy zaserwować zarówno na słodki podwieczorek, kolację, sprawdzą się również jako słodka wersja śniadania. Idealne dla dzieci, ale smakują również dorosłym łasuchom ;) Puszyste placuszki smakowicie komponują się z miodem, syropem klonowym, syropami owocowymi oraz wszelkimi konfiturami.





Jeśli więc macie jeszcze zapas konfitur, to można je wykorzystać podając z placuszkami :)

Pełnoziarniste panckes z cytrynową nutą

1 i 1/2szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 łyżki drobnego cukru
2 duże jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
60 gram roztopionego masła
skórka otarta z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny

Cytrynę należy wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę. W jednej misce mieszamy suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cukier.  W drugiej misce należy roztrzepać jajka, dolać mleko, masło, oraz sok i skórkę z cytryny i wymieszać. Do miski z suchymi składnikami dolewamy mokre składniki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na suchej, rozgrzanej patelni około 3 minuty z każdej strony. (Najwygodniej smażyć placuszki pojedynczo na małej okrągłej patelni).
Podajemy polane miodem i/lub z dodatkiem ulubionych konfitur.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger