Pasta sezamowa - TAHINI
Niezbędna do przygotowania hummusu. Sprawdzi się również jako dodatek do domowych batoników lub sezamowych ciasteczek.
Jest prosta do samodzielnego wykonania. W jej skład wchodzą zaledwie 2 składniki. Wymaga jednak mocnego blendera.
2 szklanki ziaren sezamu
2 łyżki oleju rzepakowego
Ziarna sezamu wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnie i prażymy na złoty kolor, uważając by nie przypalić ziaren (będą wtedy gorzkie). Uprażony sezam umieszczamy w blenderze, dolewamy olej rzepakowy i miksujemy kilka minut aż do uzyskania gładkiej masy (w dobrze zmielonej paście sezamowej nie powinno być widać ziaren).
Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
A już niedługo na blogu przepis na domowe batoniki z pastą sezamową.
Jest prosta do samodzielnego wykonania. W jej skład wchodzą zaledwie 2 składniki. Wymaga jednak mocnego blendera.
Tahini
Sładniki:2 łyżki oleju rzepakowego
Ziarna sezamu wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnie i prażymy na złoty kolor, uważając by nie przypalić ziaren (będą wtedy gorzkie). Uprażony sezam umieszczamy w blenderze, dolewamy olej rzepakowy i miksujemy kilka minut aż do uzyskania gładkiej masy (w dobrze zmielonej paście sezamowej nie powinno być widać ziaren).
Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
A już niedługo na blogu przepis na domowe batoniki z pastą sezamową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz