Pasta sezamowa - TAHINI

Niezbędna do przygotowania hummusu. Sprawdzi się również jako dodatek do domowych batoników lub sezamowych ciasteczek.
Jest prosta do samodzielnego wykonania. W jej skład wchodzą zaledwie 2 składniki. Wymaga jednak mocnego blendera.



Tahini

Sładniki:
2 szklanki ziaren sezamu
2 łyżki oleju rzepakowego

Ziarna sezamu wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnie i prażymy na złoty kolor, uważając by nie przypalić ziaren (będą wtedy gorzkie). Uprażony sezam umieszczamy w blenderze, dolewamy olej rzepakowy i miksujemy kilka minut aż do uzyskania gładkiej masy (w dobrze zmielonej paście sezamowej nie powinno być widać ziaren).
Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.


A już niedługo na blogu przepis na domowe batoniki z pastą sezamową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger