Domowa kostka rosołowa

Przygotowywaliście kiedyś samodzielnie kostki rosołowe? Ja robiłam je pierwszy raz, i przyznam, że nie wyobrażam już sobie używania tych sztucznych, sklepowych nafaszerowanych chemią.
Bogate w prawdziwe aromaty warzyw i ziół. Wzbogacą smakiem wiele potraw.
Z podanego przepisu wyjdzie około 3 pojemniczki na lód w kostkach (jak na zdjęciu), wystarczy przełożyć do foremki i ostudzone zamrozić.
Można też gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoiczków i po wystudzeniu przechowywać w lodówce.


Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
2 łodygi selera naciowego
1 por
1 duża cebula
3 ząbki polskiego czosnku

3 łyżeczki lubczyku (lub w sezonie pęczek posiekanego świeżego)
pęczek posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka majeranku
1 -2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
4-5 łyżeczek soli himalajskiej
Zmielone w młynku - liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka kolendry
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 i 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej

Marchew, seler, pietruszkę, cebulę i pora ścieramy na tarce.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy stare jarzyny. Wrzucamy przyprawy, przeciskamy przez praskę czosnek i wszystko smażymy 2 minuty, mieszając by nie dopuścić do przypalenia. Dolewany wodę i sos sojowy. Całość gotujemy około 15 minut, dodając pod koniec posiekaną pietruszkę i lubczyk. Ściągamy z palnika i miksujemy blenderem, tak by uzyskać gładką masę. Gotowe !
Teraz pozostaje tylko przełożyć gotową masę na kostki rosołowe do pojemników na lód (ostudzoną)  lub do wyparzonych słoików (gorącą).
Spróbujcie i może na stałe domowe kostki rosołowe zagoszczą w Waszych domach!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger