Sezamki z migdałami i siemieniem lnianym
Są tak proste do przygotowania, że naprawdę nie warto kupować sklepowych. Pyszne, słodkie, chrupiące sezamki przygotowane w domu będą zdrowszą alternatywą dla tych kupnych. Prosty skład, proste składniki, chwila i gotowe. Wzbogacone o migdały i siemię lniane nie tylko smakują ciekawiej, ale co najważniejsze są zdrowsze i pożywniejsze. Zamiast więc sięgać po słodycze ze sklepowej półki może dacie się namówić na przygotowanie łakoci w domu?
Składniki:
Na formę 18x18 cm
100 gram sezamu
60 gram migdałów, drobno posiekanych
40 gram siemienia lnianego
90 gram brązowego cukru
100 gram miodu
1 łyżka oleju kokosowego
Na suchej patelni prażymy na złoty kolor nasiona sezamu oraz posiekane migdały. W rondelku podgrzewamy cukier, gdy jest już gorący dodajemy miód i mieszając gotujemy kilka minut, do czasu aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Wsypujemy uprażone nasiona, dodajemy siemię lniane i mieszamy wszystko dokładanie. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę na sezamki (na około 1 cm wysokości) przykrywamy z góry papierem do pieczenia. Obciążamy czymś ciężkim i odstawiamy na około pół godziny by sezamki stwardniały. Gdy masa jest już twarda kroimy ostrym nożem na kwadraty (lub prostokąty).
Smacznego!
Sezamki z migdałami i siemieniem lnianym |
Na formę 18x18 cm
100 gram sezamu
60 gram migdałów, drobno posiekanych
40 gram siemienia lnianego
90 gram brązowego cukru
100 gram miodu
1 łyżka oleju kokosowego
Na suchej patelni prażymy na złoty kolor nasiona sezamu oraz posiekane migdały. W rondelku podgrzewamy cukier, gdy jest już gorący dodajemy miód i mieszając gotujemy kilka minut, do czasu aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Wsypujemy uprażone nasiona, dodajemy siemię lniane i mieszamy wszystko dokładanie. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę na sezamki (na około 1 cm wysokości) przykrywamy z góry papierem do pieczenia. Obciążamy czymś ciężkim i odstawiamy na około pół godziny by sezamki stwardniały. Gdy masa jest już twarda kroimy ostrym nożem na kwadraty (lub prostokąty).
Smacznego!
Sezamki z migdałami i siemieniem lnianym |
Sezamki z migdałami i siemieniem lnianym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz