Kremowy sernik na kruchym spodzie
Idealnie kremowy, puszysty, delikatny jak puch. Zapraszam Was na sernik, który zachwyci wielbicieli słodkości. Z kawą smakuję cudowanie … bez kawy zresztą też … i znika tak szybko.
Składniki
Na formę o wymiarach 24x24 cm
Ciasto kruche:
1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej tortowej
1 żółtko
2 łyżki śmietany 12%
90 gram zimnego masła, pokrojonego w cienkie plastry
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko, najlepiej zimnymi dłońmi, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy spód przez około 12 minut, na złoty kolor.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
Masa serowa:
1 kg sera na sernik
4 jaja
200 ml śmietany 12 %
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
2 łyżki soku z cytryny
200 gram cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy, na małych obrotach, aż składniki się połączą.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód.
Do piekarnika, na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Na środkową półkę wstawiamy sernik i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Kremowy sernik na kruchym spozdzie |
Składniki
Na formę o wymiarach 24x24 cm
Ciasto kruche:
1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej tortowej
1 żółtko
2 łyżki śmietany 12%
90 gram zimnego masła, pokrojonego w cienkie plastry
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko, najlepiej zimnymi dłońmi, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy spód przez około 12 minut, na złoty kolor.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
Masa serowa:
1 kg sera na sernik
4 jaja
200 ml śmietany 12 %
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
2 łyżki soku z cytryny
200 gram cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy, na małych obrotach, aż składniki się połączą.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód.
Do piekarnika, na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Na środkową półkę wstawiamy sernik i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Kremowy sernik na kruchym spodzie |
Kremowy sernik na kruchym spodzie |
Uwielbiam sernik!
OdpowiedzUsuń