Kremowy sernik na kruchym spodzie

Idealnie kremowy, puszysty, delikatny jak puch. Zapraszam Was na sernik, który zachwyci wielbicieli słodkości.  Z kawą smakuję cudowanie … bez kawy zresztą też … i znika tak szybko.

Kremowy sernik na kruchym spozdzie


Składniki
Na formę o wymiarach 24x24 cm

Ciasto kruche:
1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej tortowej
1 żółtko
2 łyżki śmietany 12%
90 gram zimnego masła, pokrojonego w cienkie plastry
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników szybko, najlepiej zimnymi dłońmi, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy spód przez około 12 minut, na złoty kolor.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.

Masa serowa:
1 kg sera na sernik
4 jaja
200 ml śmietany 12 %
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
2 łyżki soku z cytryny
200 gram cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy, na małych obrotach, aż składniki się połączą.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód.
Do piekarnika, na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Na środkową półkę wstawiamy sernik i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę.  Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Kremowy sernik na kruchym spodzie

Kremowy sernik na kruchym spodzie

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger