Pestka awokado - niedoceniany skarb

Jedząc awokado robimy ogromny błąd wyrzucając jej pestkę. A jest ona niezwykła, pod względem właściwości zdrowotnych i zastosowania. Bo awokado to nie tylko wspaniały i zdrowy owoc, pestka którą w sobie kryje jest równie, o ile nie bardziej, wartościowa i możemy ją wykorzystać na wiele sposobów.

Pestka awokado

Coraz więcej można na ten temat przeczytać, czy dowiedzieć się z różnych programów promujących zdrowy tryb życia i zdrowe odżywianie. Zatem chciałam Wam przybliżyć co zawiera często wyrzucana przez nas pestka awokado, i tym samym zachęcić do jej zachowania i stosowania.

Pestka awokado

Pestka awokado jest bogatym źródłem antyoksydantów spowalniających procesy starzenia i chroniących przed chorobami. Pod tym względem nie dorównuje jej żadna z roślin. Zawiera dużą dawkę błonnika, odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Pestkę z awokado ze względu na jej cudowne właściwości i działanie na nasz organizm możemy zatem zaliczyć do tzw. superfoods. Wystarczy spożywać niewielką ilość suszonej pestki codziennie, by poprawić funkcjonowanie naszego organizmu.

Pestka awokado
Pestkę awokado, oczyszczoną z miąższu, należy przez kilka dni suszyć np. na parapecie lub na grzejniku. Po wysuszeniu ścieramy pestkę na tarce (można zmielić) i dodajemy do przygotowywanych potraw np. zup, sosów, koktajli, soków. Ma ona gorzki smak dlatego lepiej używać niewielkich ilości i dodawać ją jako przyprawę. Możemy ją także wykorzystać przygotowując domowe kosmetyki np. jako dodatek do peelingu czy soli do kąpieli.
Mam nadzieję, że następnym razem sięgając po ten wspaniały owoc zachowacie i wykorzystacie także skarb jaki w sobie kryje, i pestka awokado na stałe znajdzie zastosowanie w Waszej kuchni (lub w domowym spa).

2 komentarze:

  1. Nigdy o takim czymś nie słyszałam! Od dzisiaj nie wyrzucam pestki z awokado!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też długo nie wiedziałam, że wyrzucam taki skarb. A teraz zostawiam i suszę pestki awokado zawsze. I dodaje do koktajli, zup, sosów.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger