Pyszny dżem dyniowo cytrynowy

O wspaniałych dla zdrowia  właściwościach dyni pisałam w poprzednim poście tutaj. W tym roku postanowiłam przygotować także zapas dyni w postaci dżemu. Z dodatkiem cytryny smakuje fantastycznie, ma piękny energetyzujący kolor, co w sezonie zimowym też ma znaczenie, zwłaszcza jeśli oprócz smaku cenimy sobie także walory estetyczne :) Dżem jest naprawdę pyszny, smakował nawet tym, którzy po takie smaki nie sięgają :)

Dżem dyniowo cytrynowy
Składniki:
1 kg dyni obranej, pozbawionej pestek
3-4 łyżki wody
500 gram cukru
17 gram  pektyny (lub np. żelfix)
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Obraną, oczyszczoną dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z grubym dnem, dolewamy wodę i  mieszając, gotujemy kilkanaście minut. Gdy dynia jest miękka i zaczyna się rozgotowywać blendujemy ją nam gładki mus. Do musu dodajemy skórkę startą z wyparzonych cytryn, sok z cytryny, cukier i pektynę. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Gorący dżem przekładamy do czystych słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki z dżemem pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 13 minut.
Smacznego!

Dżem dyniowo cytrynowy

Dżem dyniowo cytrynowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger