Puszyste ciasto dyniowo cytrynowe, z mąki orkiszowej

Lekkie, puszyste, delikatne ciasto z mąki orkiszowej i puree z pieczonej dyni.  Połączenie smaku dyni, cytryny i mąki orkiszowej sprawdza się znakomicie i smakuje wspaniale.

Ciasto dyniowo cytrynowe
Składniki
Na formę o średnicy 21 cm

1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej tortowej
270 ml puree z pieczonej dyni
2 łyżeczki proszku do  pieczenia
1/3 łyżeczki soli himalajskiej
3 jaja, osobno żółtka i białka
180 gram masła
¾ szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
skórka otarta z 1 cytryny

Obie mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy oba cukry  i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Roztopione masło z cukrem wlewamy do mąki, dodajemy puree z dyni, żółtka, skórkę z cytryny i miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto dyniowo cytrynowe

Ciasto dyniowo cytrynowe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger