Konfitura z płatków róży
Pamiętam z dzieciństwa ten pełen fantastycznego zapachu róży rytuał przygotowywania różanej
konfitury. I potem jej smak w najlepszych na świecie pączkach mojej Mamy. Razem
z mamą, wtedy gdy byłyśmy jeszcze z siostrą małymi dziewczynkami,
wspólnie zasiadałyśmy, by te ogromne ilości pachnących nieziemsko płatków
oczyścić i przygotować na konfiturę … Ten obraz mam zawsze przed oczami gdy
czuję zapach tych róż… To takie miłe i piękne wspomnienie. To Mama właśnie, podczas tych chwil zaraziła mnie miłością do róż i tych
wyjątkowych w smaku konfitur. Dlatego teraz, mając nawet niewielką ilość własnych róż
(bo na przygotowanie kilku słoików potrzeba naprawdę masę płatków!) przygotowałam
sobie malutki słoiczek tego wyjątkowego smakołyku.
Składniki:
* z 60 gram płatków otrzymamy mały słoiczek konfitury
Pozbawione białych (gorzkich) końców płatki róży pachnącej
Cukier puder
Cytryna
Oczyszczone płatki róży
należy zważyć i przygotować 2 razy więcej cukru pudru. Płatki i
cukier puder umieszczamy w misce (a jeśli posiadamy, to w makutrze – tak przygotowywały tę
konfiturę nasze mamy i babcie) i ucieramy. W trakcie ucierania dodajemy około 1
łyżkę soku z cytryny. Konfiturę ucieramy kilkanaście minut, aż cukier idealnie
rozetrzemy z płatkami i uzyskamy gładką konsystencję. Gotową konfiturę przekładamy do suchych,
wyparzonych i gorących słoików. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Uwielbiam konfiturę z dzikiej róży. Niestety jem kupną, a ta domowa wiadomo, że jest o niebo lepsza (:
OdpowiedzUsuńRzeczywiście w przypadku tej konfitury ciężko natrafić na taką kupną, która byłaby tak pyszna jak domowa. Lepsza jednak kupna niż żadna ;) Ja specjalnie posadziłam różę, by móc przygotować m.in. różaną konfiturę :) Choć na razie wystarczyło płatków tylko na malutki słoiczek.
Usuń