Sernik z malinami i polewą chałwową
Co tu zrobić jeśli mamy do zagospodarowania ogromną ilość malin?
Na początek sernik! Bo serniki po prostu uwielbiam, i maliny
też. Połączenie fantastyczne.
Tak oto, na szybko,
powstał malinowy sernik. Pyszny - jak to sernik- puszysty, owocowy, letni deser idealny.
Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
Na formę o średnicy 26 cm
Na spód:
350 gram ciastek owsianych
60 gram masła
100 gram gorzkiej czekolady
Ciastka umieszczamy w worku foliowym. Worek zawiązujemy i
tłuczkiem do mięsa rozbijamy ciastka do konsystencji piasku. Rozdrobnione
ciastka przesypujemy do miski, dodajemy
roztopione masło i czekoladę i mieszamy. Wykładamy spód formy dociskając. Formę
wstawiamy do lodówki.
Masa:
Wszystkie składniki na 2 godziny przed przygotowaniem
sernika wyjmujemy z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej
1 kg sera zmielonego na sernik
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jaja (żółtka oddzielone od białek)
2 łyżeczki ekstraktu miętowego
200 gram brązowego drobnego nierafinowanego cukru
130 gram masła
3 szklanki malin
Miękkie masło ucieramy z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę.
Następnie dodajemy żółtka i partiami ser, cały czas miksując. Wsypujemy
przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy ekstrakt i ponownie
krótko miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Pianę dodamy
do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką, by masa połączyła się z pianą.
Formę wyjmujemy z lodówki, na spód wykładamy ½ masy i
układamy na niej połowę malin. Na maliny wylewamy pozostałą ½ część masy i układamy na masie resztę mali. Maliny lekko wciskamy w masę serową np.
przy użyciu szpatułki.
Do piekarnika, na najniższą półkę wstawiamy naczynie
żaroodporne wypełnione wodą (nie przykrywamy!) . Dzięki temu nasz sernik nie wyschnie podczas pieczenia. Formę z sernikiem wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy
około 70 minut.
Po upieczeniu sernik wymyjemy z piekarnika i studzimy.
Polewa:
170 gram chałwy waniliowej
130 ml śmietanki tortowej 30 %
Śmietankę wlewamy do małego garnka i lekko podgrzewamy (nie gotujemy!) dodajemy dokładnie pokruszoną chałwę (można ja rozdrobnić np. przy użyciu widelca). Podgrzewając mieszamy by chałwa się rozpuściła i nie pozostały grudki.
Przestudzoną polewą polewamy przestudzony sernik i wstawiamy do lodówki by polewa stężała (około 1 godz).
Smacznego!
Ciekawa ta polewa chałwowa :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna :) i nadaje ciekawy, oryginalny smak. Myślę, że będzie się też świetnie komponować z ciastami czekoladowymi.
Usuń