Sernik z malinami i polewą chałwową

Co tu zrobić jeśli mamy do zagospodarowania ogromną ilość malin?
Na początek sernik! Bo serniki po prostu uwielbiam, i maliny też. Połączenie fantastyczne.
Tak oto, na szybko, powstał malinowy sernik. Pyszny - jak to sernik- puszysty, owocowy, letni deser idealny. Spróbujcie koniecznie!


Składniki:
Na formę o średnicy 26 cm

Na spód:
350 gram ciastek owsianych
60 gram masła
100 gram gorzkiej czekolady

Ciastka umieszczamy w worku foliowym. Worek zawiązujemy i tłuczkiem do mięsa rozbijamy ciastka do konsystencji piasku. Rozdrobnione ciastka  przesypujemy do miski, dodajemy roztopione masło i czekoladę i mieszamy. Wykładamy spód formy dociskając. Formę wstawiamy do lodówki.

Masa:
Wszystkie składniki na 2 godziny przed przygotowaniem sernika wyjmujemy z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej

1 kg sera zmielonego na sernik
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jaja (żółtka oddzielone od białek)
2 łyżeczki ekstraktu miętowego
200 gram brązowego drobnego nierafinowanego cukru
130 gram masła
3 szklanki malin

Miękkie masło ucieramy z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i partiami ser, cały czas miksując. Wsypujemy przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy ekstrakt i ponownie krótko miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Pianę dodamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką, by masa połączyła się z pianą.
Formę wyjmujemy z lodówki, na spód wykładamy ½ masy i układamy na niej połowę malin. Na maliny wylewamy pozostałą ½ część masy i układamy na masie resztę mali. Maliny lekko wciskamy w masę serową np. przy użyciu szpatułki.
Do piekarnika, na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą (nie przykrywamy!) . Dzięki temu nasz sernik nie wyschnie podczas pieczenia. Formę z sernikiem wstawiamy do nagrzanego do  temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy około 70 minut.
Po upieczeniu sernik wymyjemy z piekarnika i studzimy.

Polewa:
170 gram chałwy waniliowej
130 ml śmietanki tortowej 30 %

Śmietankę wlewamy do małego garnka i lekko podgrzewamy (nie gotujemy!)  dodajemy dokładnie pokruszoną chałwę (można ja rozdrobnić np. przy użyciu widelca). Podgrzewając mieszamy by chałwa się rozpuściła i nie pozostały grudki.
Przestudzoną polewą polewamy przestudzony sernik i wstawiamy do lodówki by polewa stężała (około 1 godz). 



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciekawa ta polewa chałwowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna :) i nadaje ciekawy, oryginalny smak. Myślę, że będzie się też świetnie komponować z ciastami czekoladowymi.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger