Idziemy na jagody ... i robimy jagodzianki!

Kto nie lubi jagodzianek? Chyba nie trzeba nikogo specjalnie namawiać ;)
To nadzienie z leśnych jagód nie ma sobie równych ... A lato bez nich nie może się obyć :)




Składniki:
na 14 bułeczek
500 gram mąki pszennej
szklanka lekko ciepłego mleka
25 gram drożdży
¾ szklanki drobnego brązowego cukru
szczypta soli
1 duże jajo
60 ml oleju roślinnego

Nadzienie:
200 gram jagód leśnych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki brązowego cukru 

Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
cukier puder

Drożdże  mieszamy z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka by zrobić rozczyn. Odstawiamy na około 15 min, aż zacznie rosnąć.
Mąkę mieszamy z solą, cukrem, dodajemy jajo, wyrośnięte drożdże, mleko oraz olej. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce,  do wyrośnięcie na około 1 – 1 i  1 /2 godz. 

Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem. 

Ciasto dzielimy na równe części, formując około 14 równych kulek z ciasta. Każdą część ciasta bądź rozwałkowujemy w okrąg, bądź ręcznie kształtujemy okrąg i na środek nakładamy jagody. Brzegi ciasta sklejamy razem, formujemy okrągłą jagodziankę i kładziemy, sklejoną częścią bułeczki do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem.
Jagodzianki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, z termoobiegiem, przez około 20 min. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam jagodzianki! Teraz chyba będę musiała zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger