Idziemy na jagody ... i robimy jagodzianki!
Kto nie lubi jagodzianek? Chyba nie trzeba nikogo specjalnie namawiać ;)
To nadzienie z leśnych jagód nie ma sobie równych ... A lato bez nich nie może się obyć :)
Składniki:
na 14 bułeczek
500 gram mąki pszennej
szklanka lekko ciepłego mleka
25 gram drożdży
¾ szklanki drobnego brązowego cukru
szczypta soli
1 duże jajo
60 ml oleju roślinnego
Nadzienie:
200 gram jagód leśnych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
cukier puder
Drożdże mieszamy z 1
łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka by zrobić rozczyn. Odstawiamy na około
15 min, aż zacznie rosnąć.
Mąkę mieszamy z solą, cukrem, dodajemy jajo, wyrośnięte
drożdże, mleko oraz olej. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i
będzie łatwo odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcie na około 1 – 1 i 1 /2 godz.
Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Ciasto dzielimy na równe części, formując około 14 równych kulek z
ciasta. Każdą część ciasta bądź
rozwałkowujemy w okrąg, bądź ręcznie kształtujemy okrąg i na środek nakładamy
jagody. Brzegi ciasta sklejamy razem, formujemy okrągłą jagodziankę i
kładziemy, sklejoną częścią bułeczki do dołu, na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem.
Jagodzianki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, z termoobiegiem, przez około 20 min. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwielbiam jagodzianki! Teraz chyba będę musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuńAniu zrób koniecznie :) Pyszne są!
Usuń