Ciastka z masłem orzechowym
Pokochałam masło orzechowe! Śmiałe to wyzwanie, ale jednak muszę to przyznać:) A te ciastka … są pyszne! Robię je już kolejny raz, tym razem powstały z olejem
kokosowym (olej kokosowy można zastąpić masłem, około 50 gram) i mąką pełnoziarnistą.I w takiej zdrowszej wersji smakują mi najbardziej. Ciastka
świetnie nadają się na przekąskę do pracy.
Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
¾ szklanki masła orzechowego
1 szklanki mąki
pszennej
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
¾ szklanki drobnego nierafinowanego brązowego cukru
2 duże jaja
1 i ½ łyżki oleju
kokosowego w płynnej postaci*
W misce umieszczamy jaja, masło orzechowe, olej kokosowy i cukier. Miksujemy mikserem do uzyskania konsystencji
gładkiej masy. Dodajemy oba rodzaje mąki wymieszanej z sodą i krótko miksujemy na małych obrotach. Z ciasta formujemy kulki (1 łyżka ciasta na 1
kulkę). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciastka, w
odstępach, gdyż urosną podczas pieczenia.
Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190
stopni i pieczemy około 17 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i
studzimy.
*Olej kokosowy, który ma konsystencję stałą, doprowadzamy do
postaci płynnej np. umieszczając w szklance 2 łyżki oleju i wstawiając szklankę
do miski z ciepłą wodą (nie gorącą), olej kokosowy rozpuszcza się już w
temperaturze około 25 stopni C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz