Jagodowa tarta z dżemem owocowym i bezami
Jagodowa tarta z dżemem jest po prostu pyszna! Pachnie i smakuje latem … świetnie sprawdzi
się w ciepłe dni, podana schłodzona, prosto z lodówki.
Składniki:
Na formę o średnicy 21 cm
Spód:
150 gram herbatników
80 gram masła
Masło roztapiamy. Herbatniki
umieszczamy w woreczku i rozbijamy np. tłuczkiem do mięsa, do konsystencji
piasku. Herbatniki łączymy z roztopionym masłem i zagniatamy. Masą
wykładamy spód formy i wstawiamy ja do lodówki.
Masa śmietankowa z mascarpone i bezami:
300 ml śmietanki tortowej 30%
190 gramsera mascarpone
4 bezy np. niebieskie
Śmietankę ubijamy mikserem, aż będzie sztywna, dodajemy
mascaropne i delikatnie, krótko miksujemy. Dodajemy pokruszone grubo bezy i
delikatnie mieszamy.
Dodatkowo:
Dżem owocowy (np. z tego przepisu http://myownpleasures.blogspot.com/2015/07/dzem-owocowy-z-mieta.html)
1 szklanka leśnych jagód
4 bezy np. niebieskie
Na herbatnikowy spód wykładamy 4 łyżki dżemu i rozsmarowujemy
równomiernie. Na dżem wykładamy masę z mascarpone i bezami. Na wierzch posypujemy
jagodami i dekorujemy pokruszonymi bezami.
Tarte chłodzimy kilka godzin w lodówce. Podajemy schłodzoną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz