Jagodowa tarta z dżemem owocowym i bezami

Jagodowa tarta z dżemem jest po prostu pyszna!  Pachnie i smakuje latem … świetnie sprawdzi się w ciepłe dni, podana schłodzona, prosto z lodówki. 



Składniki:
Na formę o średnicy 21 cm

Spód:
150 gram herbatników
80 gram masła 

Masło  roztapiamy. Herbatniki umieszczamy w woreczku i rozbijamy np. tłuczkiem do mięsa, do konsystencji piasku. Herbatniki łączymy z roztopionym masłem i zagniatamy. Masą wykładamy spód formy i wstawiamy ja do lodówki.

Masa śmietankowa z mascarpone i bezami:
300 ml śmietanki tortowej 30%
190 gramsera mascarpone
4 bezy np. niebieskie

Śmietankę ubijamy mikserem, aż będzie sztywna, dodajemy mascaropne i delikatnie, krótko miksujemy. Dodajemy pokruszone grubo bezy i delikatnie mieszamy.

Dodatkowo:
Dżem owocowy (np. z tego przepisu http://myownpleasures.blogspot.com/2015/07/dzem-owocowy-z-mieta.html)
1 szklanka leśnych jagód
4 bezy np. niebieskie

Na herbatnikowy spód wykładamy 4 łyżki dżemu i rozsmarowujemy równomiernie. Na dżem wykładamy masę z mascarpone i bezami. Na wierzch posypujemy jagodami i dekorujemy pokruszonymi bezami.
Tarte chłodzimy kilka godzin w lodówce. Podajemy schłodzoną.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger