Gofry z mlekiem kokosowym i olejem kokosowym
Gofry najlepiej smakują latem, ze świeżymi sezonowymi
owocami i bitą śmietaną. Ale równie pyszne mogą być podane z dżemem
domowej produkcji. Mogą stanowić pyszne letnie
śniadanie, szczególnie dla dzieci.
Składniki:
na 6 sztuk
270 gram mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
30 gram brązowego drobnego nierafinowanego cukru
2 łyżki oleju kokosowego, w płynnej postaci
2 jaja, żółtka oddzielone od białek
250 ml mleka kokosowego
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i mleko
umieszczamy w naczyniu i mieszamy trzepaczką, pod koniec dolewając olej. W osobnej
misce ubijamy białka na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie
mieszamy łyżką. Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy, aż będą rumiane.
Podajemy z bitą śmietaną, owocami lub z dżemem, kremem
orzechowo czekoladowym, kremem pomarańczowym, cukrem pudrem ...Możliwości jest wiele :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz