Gofry z mlekiem kokosowym i olejem kokosowym

Gofry najlepiej smakują latem, ze świeżymi sezonowymi owocami i bitą śmietaną.  Ale równie pyszne mogą być podane z dżemem domowej produkcji. Mogą stanowić pyszne letnie śniadanie, szczególnie dla dzieci.



Składniki:
na 6 sztuk
270 gram mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
30 gram brązowego drobnego nierafinowanego cukru
2 łyżki oleju kokosowego, w płynnej postaci
2 jaja, żółtka oddzielone od białek
250 ml mleka kokosowego

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i mleko umieszczamy w naczyniu i mieszamy trzepaczką, pod koniec dolewając olej. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy, aż będą rumiane.
Podajemy z bitą śmietaną, owocami lub z dżemem, kremem orzechowo czekoladowym, kremem pomarańczowym, cukrem pudrem ...Możliwości jest wiele :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger