Dżem owocowy z miętą

Domowe dżemu nie równają się tym kupnym. U mnie tym roku poza truskawkowym i czereśniowym z lawendą (przepis na blogu), powstał też dżem owocowy. I jest pyszny! Spróbujcie :) Owoce możemy modyfikować, w zależności od tego jakie mamy akurat dostępne, lub jaki dominujący smak chcemy uzyskać. Dodatek mięty nada wyjątkowy, świeży i oryginalny smak.


 
Składniki:
2 kg owoców np:
 - 1,2 kg malin
 -½ kg truskawek
300 gram borówek leśnych
30 gram pektyny
1 kg cukru
garść liści świeżej mięty

Owoce umieszczamy w garnku, dodajemy drobno posiekaną świeżą miętę i gotujemy około 10 minut. Pektynę mieszamy z 2 szklankami cukru i dodajemy do owoców. Mieszamy i gotujemy 5 minut. Dodajemy pozostały cukier i gotujemy jeszcze około ½ godziny, usuwając powstającą pianę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni. Wystudzone przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger