Dżem owocowy z miętą
Domowe dżemu nie równają się tym kupnym. U mnie tym roku poza truskawkowym i czereśniowym z lawendą (przepis na blogu), powstał też dżem owocowy. I jest pyszny! Spróbujcie :) Owoce możemy modyfikować, w zależności od tego jakie mamy akurat dostępne, lub jaki dominujący smak chcemy uzyskać. Dodatek mięty nada wyjątkowy, świeży i oryginalny smak.
Składniki:
2 kg owoców np:
- 1,2 kg malin
-½ kg truskawek
300 gram borówek leśnych
30 gram pektyny
1 kg cukru
garść liści świeżej mięty
Owoce umieszczamy w garnku, dodajemy drobno posiekaną świeżą
miętę i gotujemy około 10 minut. Pektynę mieszamy z 2 szklankami cukru i
dodajemy do owoców. Mieszamy i gotujemy 5 minut. Dodajemy pozostały cukier i
gotujemy jeszcze około ½ godziny, usuwając powstającą pianę. Gorący dżem
przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut w
piekarniku nagrzanym do 130 stopni. Wystudzone przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz