Ekstrakt różany

Ekstrakt różany jest tak prosty w przygotowaniu, że już łatwiejszego sposobu na wykorzystanie róż chyba nie ma;) Jedynie czas oczekiwania jest długi. Wystarczy jednak kilka tygodni i kilkukrotne wymienianie płatków na świeże, by potem móc cieszyć wyjątkowym różanym ekstraktem.




4-5 rozkwitniętych róż (róża damasceńska)
1 szklanka spirytusu

Płatki róż oczyszczamy, umieszczamy w szklanym słoiku i zalewamy spirytusem. Po upływie tygodnia odcedzamy płatki na sitku, mocno je odciskając i przelewamy ekstrakt  do słoika. I tak powtarzamy około 5 razy. Na koniec przecedzamy przez gazę ostatnią partię płatków. Po kilku tygodniach ekstrakt nabierze różanego koloru i zapachu. Ekstrakt przelewamy do wyparzonego szklanego słoika (butelki) i przechowujemy i ciemnym miejscu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger