Ekstrakt różany
Ekstrakt różany jest tak prosty w przygotowaniu, że już
łatwiejszego sposobu na wykorzystanie róż chyba nie ma;) Jedynie czas oczekiwania jest długi. Wystarczy jednak kilka tygodni i kilkukrotne
wymienianie płatków na świeże, by potem móc cieszyć wyjątkowym różanym ekstraktem.
4-5 rozkwitniętych róż (róża damasceńska)
1 szklanka spirytusu
Płatki róż oczyszczamy,
umieszczamy w szklanym słoiku i zalewamy spirytusem. Po upływie tygodnia
odcedzamy płatki na sitku, mocno je odciskając i przelewamy ekstrakt do słoika. I tak powtarzamy około 5 razy. Na
koniec przecedzamy przez gazę ostatnią partię płatków. Po kilku tygodniach ekstrakt nabierze różanego koloru i
zapachu. Ekstrakt przelewamy do wyparzonego szklanego słoika (butelki) i przechowujemy i ciemnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz