Fantastyczna nalewka z aronii

Aronia  kojarzy się nam z cierpkim smakiem. Ale odpowiednio przyrządzona zachwyci ciekawym smakiem. Najważniejsze jest używanie w celach kulinarnych aronii przemrożonej, w tym celu możemy bądź zbierać ją dopiero po pierwszych mrozach, bądź zebrać dojrzałe owoce i przemrozić je ich w zamrażarce przez min. 48 godz. Dzięki temu pozbawimy owoce aronii cierpkiego smaku.

Aronia ma wiele cudownych właściwości zdrowotnych. Jest źródłem witamin z grupy B, soli mineralnych, antyoksydantów. Pomaga w przeciwdziałaniu miażdżycy, wad wzroku, obniża ciśnienie. Działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wzmacnia naczynia krwionośne.
Doceńmy moc płynącą owoców aronii, i przygotujmy na zimę sok z aronii lub może taką pyszną nalewkę. Polecam!


Składniki:
na około 3 litry nalewki

1 kg przemrożonej aronii
200 liści wiśni
1 litr wody
½ litra spirytusu
1 kg cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
sok wyciśnięty z 1 dużej dojrzałej pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy (sparzonej)

Liście wiśni myjemy. W garnku umieszczamy aronie (nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania),liście, zasypujemy cukrem, dolewamy wodę i gotujemy około 30 minut. Garnek z sokiem odstawiamy na 24 godziny. Po upływie tego czasu przecedzamy sok przez gazę, lekko odciskając sok z owoców. Dodajemy kwasek cytrynowy i spirytus i mieszamy. Nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i szczelnie zamykamy.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger