Fantastyczna nalewka z aronii
Aronia kojarzy się
nam z cierpkim smakiem. Ale odpowiednio przyrządzona
zachwyci ciekawym smakiem. Najważniejsze jest używanie w celach kulinarnych
aronii przemrożonej, w tym celu możemy bądź zbierać ją dopiero po pierwszych
mrozach, bądź zebrać dojrzałe owoce i przemrozić je ich w zamrażarce przez
min. 48 godz. Dzięki temu pozbawimy owoce aronii cierpkiego smaku.
Aronia ma wiele cudownych właściwości zdrowotnych. Jest
źródłem witamin z grupy B, soli mineralnych, antyoksydantów. Pomaga w
przeciwdziałaniu miażdżycy, wad wzroku, obniża ciśnienie. Działa
przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wzmacnia naczynia
krwionośne.
Doceńmy moc płynącą owoców aronii, i przygotujmy na zimę sok
z aronii lub może taką pyszną nalewkę. Polecam!
Składniki:
na około 3 litry
nalewki
1 kg przemrożonej aronii
200 liści wiśni
1 litr wody
½ litra spirytusu
1 kg cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
sok wyciśnięty z 1 dużej dojrzałej pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy (sparzonej)
Liście wiśni myjemy. W garnku umieszczamy aronie (nie ma
konieczności wcześniejszego rozmrażania),liście, zasypujemy cukrem, dolewamy
wodę i gotujemy około 30 minut. Garnek z sokiem odstawiamy na 24 godziny. Po
upływie tego czasu przecedzamy sok przez gazę, lekko odciskając sok z owoców.
Dodajemy kwasek cytrynowy i spirytus i mieszamy. Nalewkę rozlewamy do szklanych
butelek i szczelnie zamykamy.
Moja ulubiona 😊 Też robię każdego roku 😉
OdpowiedzUsuń