Mini torciki z kremem cytrynowym i pestkami granata
Mini torciki to idealny pomysł na elegancki deser. Pięknie wyglądają i nie wymagają wiele pracy. Biszkopt jest miękki, puszysty. W połączeniu z kremem cytrynowym i pestkami granatu torciki smakują wspaniale!
Składniki
Na 9 mini torcików:
Biszkopt kakaowy, forma 24x24 cm:
5 jaj, białka oddzielone od żółtek
¾ szklanki drobnego, brązowego cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier,
cały czas ubijając, następnie w 3 turach dolewany żółtka, olej i delikatnie
miksujemy. W osobnym naczyniu przesiewamy przez sitko obie mąki, kakao, proszek
do pieczenia i wsypujemy je do masy. Delikatnie
mieszamy wszystko łyżką. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia a boki
smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Biszkopt pieczemy około25 minut, do tzw.
suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy.
Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy biszkoptowe kółka.
Krem cytrynowy:
250 gram serka kremowego np. Philadelphia
skórka otarta z dużej sparzonej cytryny
3 -4 łyżeczki cukru pudru
Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier puder oraz
skórkę z cytryny i mieszamy dokładnie.
Dodatkowo do dekoracji:
skórka otarta ze sparzonej cytryny
pestki granata
Na biszkoptowe kółka przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy krem. Torciki dekorujemy
posypując startą skórą z cytryny i pestkami granatu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz