Mini torciki z kremem cytrynowym i pestkami granata

Mini torciki to idealny pomysł na elegancki deser. Pięknie wyglądają i nie wymagają wiele pracy. Biszkopt jest miękki, puszysty. W połączeniu z kremem cytrynowym i pestkami granatu torciki smakują wspaniale!



Składniki
Na 9 mini torcików:

Biszkopt kakaowy, forma 24x24 cm:

5 jaj, białka oddzielone od żółtek
¾ szklanki drobnego, brązowego cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając, następnie w 3 turach dolewany żółtka, olej i delikatnie miksujemy. W osobnym naczyniu przesiewamy przez sitko obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i wsypujemy je do masy. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Biszkopt pieczemy około25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy.
Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy biszkoptowe kółka.

Krem cytrynowy:

250 gram serka kremowego np. Philadelphia
skórka otarta z dużej sparzonej cytryny
3 -4 łyżeczki cukru pudru

Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier puder oraz skórkę z cytryny i mieszamy dokładnie.

Dodatkowo do dekoracji:

skórka otarta ze sparzonej cytryny
pestki granata

Na  biszkoptowe kółka przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy krem. Torciki dekorujemy posypując startą skórą z cytryny i pestkami granatu.
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger