Jesienna granola z dodatkiem puree z dyni
Najszybsze, zdrowe, idealne śniadanie? Oczywiście - granola.
Ulubioną
wystarczy wmieszać z jogurtem, dodać sezonowe owoce i gotowe. Prosto i szybko.
Upieczoną granole, w zamkniętym szczelnie pojemniku, można
przechowywać do kilku dni. W sezonie jesiennym warto przygotować wersję z
pieczoną dynią. A składniki granoli za każdym razem warto modyfikować, dodając różne
rodzaje orzechów, suszonych owoców itd. tak, by jej smak nam się nie znudził.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście to najwyższa pora! Zadbajcie o zdrowe i odżywcze śniadanie, bo jest ono podstawą pod cały nasz dzień.
Dynia jest źródłem błonnika, białka, składników mineralnych,
witamin z grupy B, A, C. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, ma działanie
odkwaszające, reguluje pracę jelit.
Składniki:
1 szklanka puree z
upieczonej dyni *
1 i ½ szklanki płatów Mix 5 zbóż (lub wymieszanych owsianych, żytnich, orkiszowych)
3 łyżki otrąb
owsianych
3 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki suszonych jagód goi
3 łyżki miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy łyżką.
Granole wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ją około 25
minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, mieszając od czasu do czasu i pilnując by nie przypiec granoli za bardzo.
Smacznego!
* przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj:
http://myownpleasures.blogspot.com/2015/09/jesienne-ciasto-dyniowe-z-pestkami.html
PS. Zwróćcie także uwagę czy jogurt naturalny, który kupujecie jest na pewno naturalny i czy to naprawdę jogurt!
Zachęcam Was do przeczytania artykułu, które mam nadzieje pomoże Wam przy wyborze najlepszego jogurtu naturalnego:
http://mumandthecity.pl/ile-jogurtu-w-jogurcie-test-jogurtow-naturalnych/
Po pierwsze, cieszę się, że jest ktoś oprócz mnie, kto zwraca uwagę na dobrej jakości jogurty! :3
OdpowiedzUsuńCo do granoli, myślę, że muszę ją wypróbować! :3
Jeśli już staramy się wprowadzać do naszej codziennej diety zdrowe produkty - to również uważam, że powinny być najlepszej jakości, a nie zdrowe tylko z nazwy!
UsuńGranole oczywiście polecam, ja za każdym razem staram się tak modyfikować jej składniki, by smak mi się nie znudził, dzięki temu już od bardzo dawna pozostaje moim ulubioną opcję na śniadanie :)