Żytnie ciastka z migdałami i suszonymi śliwkami
Fantastyczne ciastka z żytniej mąki. Idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego i zarazem zdrowego. Z dodatkiem migdałów i śliwek ... nie będziecie żałować. Świetne do kawy, herbaty czy jako przekąska do pracy. Może dacie się namówić?
Składniki:
Na 2 blachy ciastek
100 gram masła
100 gram brązowego drobnego cukru
90 gram mąki żytniej
55 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki posiekanych drobno migdałów bez skórki
2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
3 łyżki miodu
12 suszonych śliwek, drobno posiekanych.
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy ekstrakt,
miód i ponownie ucierając dosypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec
dodajemy posiekane śliwki i migdały i mieszamy wszytko łyżką. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzech
włoskiego. Układamy je w sporych odstępach, lekko spłaszczając,
na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Ciastka pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180
stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz