Żytnie ciastka z migdałami i suszonymi śliwkami

Fantastyczne ciastka z żytniej mąki. Idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego i zarazem zdrowego. Z dodatkiem migdałów i śliwek ... nie będziecie żałować. Świetne do kawy, herbaty czy jako przekąska do pracy. Może dacie się namówić?



 

Składniki:
Na 2 blachy ciastek

100 gram masła
100 gram brązowego drobnego cukru
90 gram mąki żytniej
55 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki posiekanych drobno migdałów bez skórki
2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
3 łyżki miodu
12 suszonych śliwek, drobno posiekanych.

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy ekstrakt, miód i ponownie ucierając dosypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy posiekane śliwki i migdały i mieszamy wszytko łyżką.  Z ciasta formujemy kulki wielkości orzech włoskiego. Układamy je w sporych odstępach, lekko spłaszczając, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger