Granola morelowo śliwkowa - idealna na zdrowe śniadanie
Granola morelowo – śliwkowa z dodatkiem migdałów. Pożywna i
zdrowa. Na szybkie śniadanie ;)
Ja uwielbiam ją z jogurtem naturalnym. Polecam zwłaszcza tym, którzy jeszcze nie próbowali takiego śniadania.
Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 i ½ szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka migdałów bez skórki, drobno posiekanych
¾ szklanki posiekanych śliwek suszonych
¾ szklanki posiekanych moreli suszonych
3 łyżki miodu
3-4 łyżki oleju lnianego
Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem na sitku, przekładamy do
garnka zalewamy 1 szklanką wody i nie mieszając gotujemy około 10 minut na
małym ogniu, do czasu aż kasza całkowicie wchłonie wodę i będzie miękka.
Ugotowaną, przestudzoną kaszę umieszczamy w misce, dodajemy
płatki owsiane, morele, śliwki oraz migdały i mieszamy. Dolewamy olej lniany i miód i
ponownie wszystko razem mieszamy.
Przygotowaną granole przekładamy na blachę do pieczenia (bądź do formy do
pieczenia). Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni i
pieczemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu by granola równomiernie
się upiekła. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przechowujemy w
szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz