Cukier aromatyzowany miętą
Cóż za zapach ... i smak...
Mięta to jedna z przypraw, bez której nie wyobrażam sobie kuchni. Często pojawia się jako dodatek do deserów, koktajli czy sałatek.
Tym razem powstał miętowy cukier. O fantastycznym kolorze, smaku i zapachu. Może służyć jako dodatek do wypieków, lub (jeśli słodzicie) do herbaty.
Składniki:
na około1 szklankę cukru
1 garść liści świeżej mięty
Mięta powinna być wcześniej umyta i dokładnie osuszona.
Świeże liście mięty umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy miksując (aż powstanie gęsta miętowa masa). Zblendowaną miętę umieszczamy w misce, dosypujemy cukier i ucieramy drewnianą łyżką, aż do połączenia. Od miętowego soku, cukier powinien nabrać zielonego koloru.
Tak przygotowany cukier przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce, bądź suszymy około 2 dni wyłożony na papierze do pieczenia, i tak wysuszony przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Mięta to jedna z przypraw, bez której nie wyobrażam sobie kuchni. Często pojawia się jako dodatek do deserów, koktajli czy sałatek.
Tym razem powstał miętowy cukier. O fantastycznym kolorze, smaku i zapachu. Może służyć jako dodatek do wypieków, lub (jeśli słodzicie) do herbaty.
Składniki:
na około1 szklankę cukru
1 garść liści świeżej mięty
Mięta powinna być wcześniej umyta i dokładnie osuszona.
Świeże liście mięty umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy miksując (aż powstanie gęsta miętowa masa). Zblendowaną miętę umieszczamy w misce, dosypujemy cukier i ucieramy drewnianą łyżką, aż do połączenia. Od miętowego soku, cukier powinien nabrać zielonego koloru.
Tak przygotowany cukier przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce, bądź suszymy około 2 dni wyłożony na papierze do pieczenia, i tak wysuszony przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz