Pudding chia z musem owocowym z mango i banana.
Jeden z najprostszych, a zarazem zdrowych deserów jaki możemy
przygotować. Jedynie przygotowanie puddingu z nasion chia (szałwii
hiszpańskiej) wymaga kilku godzin. Za to
jego wykonanie jest wręcz banalnie proste, i gdy pudding już zgęstnieje
wręcz ekspresowe. Deser ten nie zawiera dodatkowego cukru, a słodki smak zawdzięcza jedynie owocom.
Spożywanie nasion chia (o których pisałam już w tym poście -http://myownpleasures.blogspot.com/2015/03/szawia-hiszpanskachia-i-koktajle.html
) m.in. wspomaga układ nerwowy, pracę
mózgu, poprawia pamięć i koncentrację, obniża poziom złego cholesterolu we
krwi, ma korzystny wpływ na
prawidłowe funkcjonowanie układu
sercowo-naczyniowego. Nasiona chia nie zawierają glutenu.
Składniki:
*na 2 porcje puddingu
¾ szklanki mleka migdałowego (lub kokosowego)
3 łyżeczki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
Nasiona zalewamy mlekiem roślinnym i odstawiamy na kilka
godzin (6-8) w temperaturze pokojowej. W tym czasie nasiona zagęszczą mleko i
powstanie pudding.
1 dojrzałe mango i 1 banana miksujemy blenderem około 1
minutę, do uzyskania gładkiego musu.
Do miseczek wlewamy gęsty pudding i na wierzch wylewamy
owocowy mus. Deser jest gotowy ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz