Domowe batoniki kokosowe w czekoladzie, a'la bounty
Muszę przyznać, że jestem fanką słodkości. Staram się jednak
przygotowywać je w domu, by ograniczyć ich chemiczny skład, czy też ilość
cukru ;) Poza tym sprawia mi to ogromną przyjemność, zwłaszcza, że dzielę się
tymi smakołykami z innymi ;)
Chciałam Wam więc zaproponować przygotowanie w
domu kokosowych batoników a’la bounty. Są słodkie, kokosowe ... pyszne ...
Składniki:
*na 20
małych batoników w kształcie kulki
200 gram wiórków
kokosowych
50 gram masła
90 ml śmietanki kremowej 30 %
60 gram cukru pudru
150 gram czekolady mlecznej lub gorzkiej, według upodobań, (
ja użyłam 100 gram jagodowej deserowej i 50 gram mlecznej)
Masło i śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy
mieszając, aż masło się rozpuści.
Do miski wsypujemy wiórki wymieszane z cukrem pudrem,
dolewamy śmietankę z roztopionym masłem i mieszamy. Z masy kokosowej zagniatamy
małe kulki (wielkości pralinki). Nie jest to łatwe, gdyż masa może się
rozsypywać, wymaga więc trochę wysiłków ;)
Kokosowe kulki układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i
wkładamy do lodówki. Chłodzimy je około 40 minut.
Czekoladę rozpuszczamy i obtaczamy w niej schłodzone
kokosowe batoniki. To też nie jest łatwe zadanie, ale wykonalne ;) Można pomóc
sobie łyżką, nabierając na nią czekoladę i obtaczając kulkę na łyżce. Gotowe
batoniki ponownie chłodzimy około 1 godziny w lodówce, do stężenia czekolady. Przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz